Godina stršljenova i osa

VIDEO K9: Povećana brojnost osa i stršljenova proteklog leta, a i ove jeseni, zabeležena je ne samo u Srbiji, već na čitavom balkanskom prostoru, kažu u Ciklonizaciji, gde podsećaju sugrađane da obavezno pozovu ovo preduzeće, ukoliko primete legla ovih insekata.

0
293

Ova godina ostaće upamćena po povećanom broju osa i stršljenova, kažu u Ciklonizaciji, gde kako navode, u prosečnoj godini imaju 4 do pet poziva vezanih za ove insekte, dok ih je ove godine bilo i preko devedeset tokom sedmice, samo na teritoriji Novog Sada i prigradskih naselja.

“To je enorman skok. Ono što smo mi uvek savetovali je da građani ne preduzimaju ništa na svoju ruku, već da zovu nas. Mi izlazimo na teren, to su obučeni ljudi sa adekvatnim preparatima i zaštitom i rešavaju taj problem”, rekao je Dario Aćimović iz Ciklonizacije u emisiji Otvoreni ekran.

Izlazak na teren u ovakvim slučajevima, podsetio je on, građani su već platili kroz objedinjenu naplatu mesečnih računa, kao i u slučejevima najezde drugih insekata ili glodara.

Uzrok povećanom broju insekata, ali i drugih štetočina, osim klimatskih promena, jesu i zapuštene kuće i dvorišta, kao i divlje mini deponije u kojima se ove urbane štetočine nesmetano razmnožavaju.

“To je više reč, u stvari, o našoj kulturi ili nekulturi, ali te zapuštene kuće često umeju da naprave veliki problem u celom bloku zgrada okolo”, naveo je Aćimović.

Radnici Ciklonizacije, kao u ostalom i drugih preduzeća i ustanova, ne mogu bez odgovarajućeg poziva ulaziti na privatne posede, bez obzira u kakvom se stanju ti posedi nalazili.

“Onda mi pravimo u stvari zaštitni pojas okolo i ne rešavamo, zapravo sam problem tu gde nastaje, nego štitimo ljude okolo dok se to na neki način ne reši. Ali sa tim problem imaju i inspekcije i sam grad Novi Sad”, istakao je Aćimović.

Jesen je, podsetio je Aćimović, vreme novog ciklusa opsežne sistematske deratizacije u Vojvodini, koja, kako je rekao, daje najbolje rezultate kada se sprovodi istovremeno na velikom području.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.