40. godina od ZOI u Sarajevu

VIDEO K9: Osmog februara pre 40 godina u Sarajevu je zapaljen olimpijski plamen. Ovaj jubilej obeležen je juče u Novom Sadu.

0
55

U prostorijama Društva novinara Vojvodine juče je obeleženo 40 godina od kako je paljenjem olimpijskog plamena u Sarajevu, na stadionu Asim Ferhatović Hase (Koševo), započeta ceremonija otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara, prvog takvog događaja održanoj u nekoj socijalističkoj državi, kakva je bila bivša Jugoslavija.

Na Igrama, koje su trajale od 8. do 19. februara, nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke), uz praćenje više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje.

Govor na otvaranju Igara u ime jugoslavenskih sportista održao je slovenački skijaš Bojan Križaj, a i tada mega popularni pop pevač Zdravko Čolić je pozajmio glas “Vučku”, maskoti Olimpijade.

Jugoslavenski heroj ZOI 1984. bio je Jure Franko, 21-godišnji skijaš iz Nove Gorice u Sloveniji, koji je u Sarajevu osvojio prvu medalju na Zimskoj olimpijadi za tadašnju zajedničku državu. U veleslalomu na Bjelašnici Franko je bio drugi. Cela Jugoslavija slavila je njegovo srebro kao da je zlato, a na ceremoniji dodele u Skenderiji Sarajlije su u svom prepoznatljivom maniru skandirale: “Volimo Jureka više od bureka!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.