GMS: Približiti umetnost deci

VIDEO K9: "Moja umetnička avantura" naziv je edukativnog programa za decu koji i ove godine za naše najmlađe sugrađane organizuje Galerija Matice srpske.

0
271

Edukativne programe za decu uzrasta od 5 do 11 godina Galerija Matice srpske (GMS) organizuje duže od deceniju.

Nova sezona će, od oktobra do maja naredne godine, biti organizovana pod nazivom “Moja umetnička avantura. Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela”.

Dečja nedelja je povod da Galerija pozove sve mališane i njihove roditelje da od 5. do 13. oktobra besplatno posete ovaj prostor i uživaju u umetničkim delima.

“Početak nove školske godine je uvek prilika da ponudimo neke nove sadržaje našim najmlađim sugrađanima i kako krenu u vrtić i u školu da im Galerija Matice srpske bude mesto gde im se nešto lepo dešava. Mi već deceniju i po sarađujemo sa predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo”. Iz godine u godinu priređujemo deci dečje programe koji zapravo njih vode na putovanja kroz umetnost i kroz vreme. I pokušavamo da iskoristimo ono što je kod nas najvrednije i najbolje, a to su umetnička dela”, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Tokom dečje nedelje decu u Galeriji Matice srpske, osim zanimljivih sadržaja, očekuje i prigodan poklon.

“Pokrećemo jednu akciju gde ćemo svakom detetu koje dođe u Galeriju Matice srpske pokloniti besplatnu publikaciju iz naše edicije Moja galerija. A, onda već od tamo one naredne nedelje družimo se sa mališanima iz Predškoske ustanove “Radosno detinjstvo”, ali isto tako i sa svom decom koja uče engleski, francuski jezik u raznim školicama stranih jezika i u svojim školama”, kazala je Palkovljević Bugarski.

Kustosi Galerije Matice srpske, kako je navela, edukovani su da deci objasne sve što ih zanima i oni će biti zaduženi da na kreativnim radionicama subotom tokom oktobra mališanima dočaraju priče o evropskom kulturnom nasleđu i približe izložbe aktuelne u Galeriji.

“Izuzetno je važno, ne podsticati kreativnost, nego dopustiti deci da ostanu u svojoj kreativnosti, jer kako rastemo tako nas prosto svet i okolnosti dovedu do toga da negde zabašurimo svoju kreativnost. Ja mislim da svi mi koji radimo s decom treba da nastavimo da njihovu kreativnost podižemo na viši nivo i da im dozvolimo da zauvek budu kreativni”, istakla je Svetlana Dragutinović iz PU Radosno detinjstvo.

Deca iz vrtića Radosnog detinjstva organizovano će od oktobra do maja posećivati galeriju gde će s muzejskim edukatorima otkrivati dela srpskih umetnika koji su putovali po Evropi.

Učenje kroz igru i razonodu je vid neformalnog obrazovanja, a deci je to, kažu sagovornice, nophodno kako bi razvila sve svoje potencijale.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.