GMO u Srbiju na mala vrata

VIDEO K9: Nikola Aleksić, gost emisije Otvoreni ekran, apelovao j ena narodne poslanike da ne usvajaju zakone koji su trenutno u proceduri, a koji će, kako je rekao, omogućiti uvođenje GMO u Srbiji.

236

O GMO, genetski modifikovanim organizmima i opasnostima koje oni moguu imati po zdravlje ukoliko se koriste za ljdsku ishranu, u našoj zemlji se malo govori ili se čak namerno prikrivaju ili minimiziraju činjenice, smatra direktor Ekološkog pokreta Novog Sada.

“Posle naučnog rada sa Univerziteta u Francuskoj koji je u potpunoj taknosti tokom dve godine ispitivao posledice upotrebe GMO po laboratorijske životinje, dokazano je da u trećoj generaciji nema više poroda. Znači, to se može primeniti i na ljude. U trećoj generaciji mi ćemo svi postati sterilni, nećemo imati decu, nećemo imati unuke, to je kraj”, naveo je Aleksić.

U Rusiji zakon prozvođače i distributere GMO proizvoda tretira kao teroriste, dok će u našoj zemlji upotreba ovih proizvoda koji, tvrdi Aleksić, mogu imati dalekosežne posledice po buduće narašraje, biti omogućena kroz četiri zakona o kojima će narodni poslanici raspravljati već od ove nedelje.

“Sa druge strane, otvara se jedno novo pitanje. 120 opština, od 180, je usvojilo deklaraciju o zabrani proizvodnje i prometa hrane od GMO na svojoj na svojoj teritoriji”, ukazao je Aleksić.

Aleksić je apelovao na narodne poslanike da ne usvajaju zakone koji će na mala vrata omogućiti uvođenje GMO u Srbiju.

Između ostalog, izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane bio bi izmenjen član 5, koji bi u podelu hrane prema poreklu uveo i tremin – nova hrana, koja će podrazumevati i onu genetski modofikovanu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.