GMS: Grafika “Hajduk Veljko Petrović”

VIDEO K9: U okviru programa Galerije Matice srpske Doživi umetnost - 170 godina, 170 naših priča, 170 vaših dana, posetioci su mogli da čuju kustosku priču o grafici "Hajduk Veljko Petrović", čiji je autor Anastas Jovanović.

0
545

Anastas Jovanović je litografiju, kao grafičku tehniku, doveo u Srbiju, a mnogi ga smatraju i prvim srpskim fotografom.

Najveći deo njegovog opusa čine portreti, među kojima je i grafika Hajduk Veljka Petrovića.

“Ono što je interesantno vezano za ovu grafiku jeste da prikazuje Hajduk Veljka Petrovića, našeg hajduka, heroja nacionalnog kulta 19. veka koji je bio vojvoda Timočke krajine i ono što je interesantno jeste da je zapravo kroz spravljenje ovih grafika, kroz prikaze nekih važnih ličnosti iz 19. veka, Anastas Jovanović pokušao u stvari da razvija i da gradi kulturni identitet i nacionalni identitet naroda u 19. veku”, rekla je Jelena Ognjanović, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Ova grafika bila je deo velikog monografskog prikaza Spomenici Serbski koji je Anastas Jovanović želeo da napravi.

“On je zamislio ovu monumentalnu priču u 12 svesaka, međutim uradio je samo 4 te sveske, a ova litografija pripada trećoj svesci, koju je Anastas Jovanović uradio 1852. godine. Ono što je zanimljivo jeste da je Hajduk Veljko Petrović ovde prikazan baš kao heroj u tom nekom maniru kakav nam je možda poznat kao Kraljević Marko, sa tim velikim brkovima, izrazito crnog lica kao veliki heroj, s druge strane obučen je u dekorativnu nošnju i naravno odlikuje se onim stvarima koje odlikuju pravog Vojvodu, a to je kubura i ono što je zanimljivo, u pozadini se nalazi top i šanac”, navela je Ognjanović.

U pozadini grafike prikazana je poslednja epizoda iz života Hajduk Veljka. On je napravio šanac oko Negotina, kako bi sprečio ulazak Turaka, međutim baš na tom šancu je i nastradao 1813. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.