Gluma – pesnička profesija Laze Telečkog

VIDEO K9: Jedna od najpozantijih ulica u Novom Sad nosi ime po velikanu srpskog glumišta, Lazi Telečkom. Kakav legat je ostavio u svetu glume saznali smo u Srpskom narodnom pozorištu, ustanovi u kojoj radio i stvarao.

0
9

Lazar Laza Telečki, rođen 1841. godine u banatskom selu Kumane, bio je srpski pozorišni glumac, reditelj, dramaturg i pisac, istaknuti član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Lepota, dobar glas i dar za glumu doneli su mu najznačajnije uloge, o kojima su pisali i svi istoričari pozorišta.

Kada je došao u Srpsko narodno pozorište, Telečki je imao zadatak da svake godine „posrbi“ po šest pozorišnih komada koje su tada igrane na sceni, uglavnom na nemačkom jeziku, kojim je dobro vladao, ali i na francuskom i engleskom. Zainetresovao se i za stvaralštvo, pa je počeo da piše drame, krenuvši prvo od komedija. Njegove tragedije, koje je kasnije pisao po uzoru na Šekspira, koje su sadržavale nacionalne teme, smatraju se prvim šekspirijanskim tragedijama kod nas.

Laza Telečki umro je 1873. u Novom Sadu, u kojem ima i svoju ulicu u centru grad, poznatu po brojnim kafićima i restoranima koje posećuju mladi. Tako je ime ovog velikana srpskog glumišta Novosađanima najpoznatije po ulici koja živi noću.

U njegovom rodnom selu već 31 godinu se priređuje manifestacija Dani Laze Telečkog, na kojima učestvuju sva profesionalna pozorišta koja neguju uspomenu na ovog umetnika. Kako bi njegov legat odoleo zaboravu, Srpsko narodno pozorište je izdalo knjigu u kojoj su sadržane drame Laze Telečkog prošle godine, vek i po od njegove smrti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.