GIK proglasio konačne rezultate izbora u Novom Sadu

Gradska izborna komisija sinoć je proglasila je konačne rezultate izbora za Skupštinu grada, nakon što se nekoliko dana čekalo da isteknu rokovi na žalbe pred Upravnim sudom.

518

GIK je potvrdila da je SNS osvojio 40,4% glasova i 38 odbornika (što je 70.084 glasova), Dosta je bilo 9,7% što je devet mandata (16.841 glasova).

SRS sa 8,5% će imati osam mandata (14.800 glasova), a SPS sa 8,3% sedam odbornika (14.336 glasova).

LSV je osvojila 7,3% glasova što im daje sedam odborničkih mesta (12.602 glasa) i DS 6,8% kojima takođe pripada šest mandata (11.748 glasova). Po jedan mandat su još dobili na osnovu manjinskih lista SVM (2.462 glasa), Zelena stranka (2.787 glasova) i NOPO (1.982 glasa).

Na proglašenje konačnih rezultata izbora se čekalo skoro dve nedelje, jer je prvo doneta odluka da se zbog nepravilnosti ponove izbori na pet biračkih mesta, a potom je ta odluka poništena na osnovu žalbe LSV. Prihvaćeno je da se izbori na tim mestima anuliraju, tj. svedu na nulu.

Pošto je i na ovu odluku bilo moguće podneti žalbu, GIK je morao da čeka nekoliko dana na odluku Upravnog suda, a sve se odužilo zbog prvomajskih i uskršnjih praznika.

Dosadašnja predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac ima rok od 15 dana da zakaže sednicu Skupštine na kojoj će se verifikovati mandati. Gradski parlament će onda imati rok tri meseca da formira vlast.

Očekuje se da će u Novom Sadu vlast nastaviti da vodi SNS, koji sa SVM ima polovinu odbornika, a samo je pitanje ko će im dati dodatnu podršku i obezbediti im lagodnu većinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.