GHB ponovo u Srbiji?

0
55

Droga za silovanje, GHB, poznatija kao „Dži“ ili tečni ekstazi, ponovo je dostupna na crnom tržištu u susedmnim državama, a postoji velika verovatnoća da ova droga već ima svoje konzumente i u Srbiji.

Iako ova droga nema veze sa ekstazijem, nazivaju je tako zbog sličnog efekta ukoliko se uzme u manjoj količini u kombinaciji sa alkoholom. Međutim, uzme li se koja kap više, dolazi do mlitaviosti i spavanja, a sećanje na tih nekoliko sati ne postoji. Može doći do pada u komu, a rizik od smrtnog ishoda je visok.

Ghb je droga koja može da se napravi u kućnim uslovima i to je čini veoma opasnom, jer praktično svi sastojci su dostupni svakome. Glavni sastojak je tečnost za skidanje rđe.

Ova droga je bez mirisa i bezbojna je. Ima slatkast ukus, te se praktično ni ne primeti kada se sipa u alkohol. Upravo zbog toga, početkom devedesetih godina, ova droga dobija naziv „mamac za silovanje devojaka“.

U Srbiji je zabeležen slučaj hapšenja lica iz LGBT populacije 2016-te godine kada je kod njih pronađeno 4,5 litara ove opasne droge.

Takođe, prema pisanju medija, kod njih je pronađen i spisak klijenta kojima su najverovatnije prodali ovu drogu koja je, navodi se u saopštenju DBA, poznata i najviše se koristi baš kod gej populacije.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apelovao je, pre svega, na devojke i žene da vode računa i obrate pažnju na pića koja konzumiraju, uglavnom na privatnim žurkama u kućama i stanovima gde je veća verovatnoća dodavanja ove droge, ali i u klubovima i kafićima.

GHB ima dejstvo slično kao delovanje alkohola, dolazi do poboljšanja raspoloženja, ali i smanjenja društvene inhibicije i motoričkih sposobnosti. Ako je količina veća, dolazi do vrtoglavice, zamagljenog pogleda, često mučnina.

Ukoliko posumnjate da ste sa pićem u organizam uneli i GHB, preporučuju iz DBA, obratite se osobi od poverenja, napustite lokaciju i uputite se ka svom stanu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.