Gerlinger Mitros startuje 29. marta

VIDEO K9: Fabrika mesa i mesnih prerađevina Mitros trebalo bi da počne sa proizvodnjom 29. marta, najavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović u emisiji Nema bez veze. On je istakao da će, osim što će u početku zaposliti 350 radnika, razvoj savremene farmerske proizvodnje biti najveća indirektna korist koju će ovo područje imati od Mitrosa.

966

Nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca Mitrosa je u januaru prošle godine prihvatio ponudu austrijskog Gerlinger Holdinga od 800.000 evra za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi Mesne industrije Mitros.

Tada je najavljeno da će Mitros započeti sa proizvodnjom u februaru 2016. Nedimović podseća da zbog propale privatizacije Mitros nije bio na sceni 10 godina, a da je 2010. godina u ovoj fabrici ostala upamćena i po štrajku glađu zaposlenih.

“Sećam se tih 30-ak ljudi koji su štrajkovali glađu. Danas njih 17, 18 radi u Mitrosu. Mitros je danas u procesu završetka rekonstrukcije i 29. marta bi, realno, trebao početi sa proizvodnjom, sa prvih 350 radnika, da kolje između 500 i 700 komada svinja dnevno, što je uspeh”, najavio je Nedimović.

Mitros je u vreme bivše SFRJ bio jedan od lidera u klaničnoj industriji, koji je zapošljavao oko 1.250 radnika. Ova fabrika će ponovo zauzeti svoje mesto među proizvođačima u mesnoj industriji, uveren je Nedimović, koji je istakao da je od kupovine od strane Gerlinger holdinga mnogo važnija indirektna korist koja će se, pre svega, ogledati u razvoju farmerske proizvodnje na ovim prostorima.

“Prostor Srema je poznat po uzgoju svinja. I carinski rat 1908. godine je počeo baš na ovom prostoru zbog trgovine svinjama. Tako da tradicija postoji. Ali ono što je neverovatno i od čega često patimo je predrasuda da mi imamo sve najbolje. Vreme i tehnološki razvoj su nas pregazili. Mi u ovom trenutku imamo, ne mogu reći lošu, ali imamo pod velikim znakom pitanja genetsku strukturu našeg stočnog fonda”, naveo je Nedimović.

Upravo donosioci znanja, a to su, između ostalih, i stručnjaci Gerlinger holdinga, omogućiće nam da uhvatimo korak sa svetom, istakao je Nedimović, dodavši da će taj transfer znanja umnogome doprineti razvoju farmerske proizvodnje u ovom regionu, što će, kako je rekao, biti i najveća indirektna korist od Mitrosa.

Emisiju sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice možete pogledati OVDE.