Gde su nestali?

VIDEO K9: Fondacija Tijana Jurić se oglasila povodom Međunarodnog dana nestalih sa pitanjem zašto Srbija i dalje nema registar nestalih osoba, na istu temu je u našu redakciju stiglo i saopštenje iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

0
29

Povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta, fondacija Tijana Jurić je izdala saopštenjeu kome navode da ovaj dan Srbija dočekuje sa zabrinjavajućom statistikom, te da svakog dana u Srbiji u proseku nestane troje ljudi.

U ovom saopštenju se takođe postavlja pitanje: Zašto Srbija i dalje nema registar nestalih osoba?

Kako dalje navode, Fondacija “Tijana Jurić” pristupila je borbi za oformljivanje javnog registra nestalih lica sa željom da na taj način aktivno uključi društvo u potragu za nestalima.

U registru koji postoji, prema njihovim rečima, navedeno je samo ime 75 osoba koje su nestale u Srbiji, a procena je da godišnje nestane između 1.500-2.000 ljudi.

Ovim povodom oglasio se Milan Davidović, načelnika Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala uprave kriminalističke policije, i naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svakom građaninu Republike Srbije i dodao da je njihova bezbednost apsolutni prioritet kao i da čine sve da se svako dete i svaka odrasla osoba osećaju sigurno i bezbedno.

On je naglasio da je važno praviti razliku između odlazaka od kuće i krivičnog dela otmica.

On je između ostalog naveo da registar nestalih, Fondacije Tijana Jurić, nije verodostojan i da se na njemu nalazi dosta netačnih podataka o nestalima.

Prilikom provera, dodaje on, ustanovljeno je da za 14 lica nikada nije prijavljen nestanak MUP-u Republike Srbije i da su među njima lica koja su proglašena mrtvima, borave u inostranstvu, u međuvremenu pronađena, pa čak i ona iz kriminogene sredine, za kojima policija traga, a koja su pravosnažno osuđena na višegodišnje kazne zatvora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.