Gde su nestale “nestale bebe”?

VIDEO K9: Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece. Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine apeluje na sve roditelje koji su podneli zahtev da ga povuku, jer Zakon o nestalim bebama smatraju, kako kažu, "sramnim" potezom države kako bi se zataškala "bebi afera".

18

Od 1960. do 2010. godine u Srbiji je 500.000 beba proglašeno mrtvim, kažu u Udruženju roditelja nestalih beba Vojvodine.

Decenijama unazad, mnogo se govori o slučaju “nestalih beba”, odnosno novoređenčadi koja su bila potpuno zdrava, a koja su potom, još u bolnici, proglašena preminulima.

Roditeljima, kažu u Udruženju roditelja nestalih beba Vojvodine, po pravilu, nije dozvoljavano da vide mrtvo novorođenče zbog navodno “velikog stresa”.

Ovo Udruženje se nekoliko godina unazad bori za utvrđivanje istine o “nestalim bebama”.

Zakon o nestalim bebama koji je donet u februaru ove godine, koji smatraju “nakaradnim” i “nametnutim”, Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i Srbije nisu prihvatila i nisu učestvovala u njegovom donošenju jer je on, kako kažu, donet u tajnosti.

Prema tom zakonu, roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala u porodilištima u Srbiji, mogu da podnesu zahtev za utvrđivanje činjenica o statusu deteta, dok će država svim “oštećenim” roditeljima platiti odštetu do 10 hiljada evra.

Prvobitni rok do 11. septembra za podnošenje zahteva roditelja za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece produžen je do 3. novembra, zbog malog odziva roditelja, kaže Biljana Obradović iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine. Za sada je, prema njenim rečima, zehtev podnelo svga oko 100 roditelja i ona naglašva da će Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i Srbije raditi na tome da i ovi roditelji povuku zahteve.

Zakon o nestalim bebama je donet kako bi “bebi afera” bila zatvorena, a roditelji ućutali obeshrabreni u daljem traganju, smatra Obradović.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i Srbije, naglasila je Obradović, boriće se protiv ovog zakona i neće dozvoliti da se o nestalim bebama prestane govoriti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.