GDE JE RIBLJA ČORBA NAJBOLJA?

VIDEO K9: Jedan od specijaliteta širom Vojvodine jeste riblja čorba koju svaki iskusni ribolovac ume d anapravi na sebi svojstven način, ali tajni sastojak svoje recepture retko ko će otkriti drugom ribolovcu. Mi smo pokušali da saznamo poneku majstoriju kojom se služe ribolovci našeg podneblja, ali smo otkrili u kom kraju Vojvodine se kuvaju najbolje riblje čorbe.

4994

Riblja čorba na isti način pripremaju svi, ali čorba ima drugačiji ukus od kotlića do kotlića. Razlog tome jesu trikovi kojima se ribolovci služe, tajnim sastojcima i veštinama koje koriste prilikom spremanja kotlića.

Recepata za riblju čorbu na teritoriji Vojvodine ima mnogo, ali svaka čorba mora da sadrži kvalitetne delove više vrsta riba, te je neophodan šaran, štuka, bela riba. U riblju čorbu obavezno se stavljaju glave ribe, jer je ona puna želatina i vezivnih tkiva, te čorbi daje gustinu i poseban ukus. A čar ribljoj čorbi daju i začini. Prvo se izdinsta luk, u koji se stavi zrno bibera ili lovorov list, sa kojim ne treba preterivati.

Jovanović napominje da se u čorbu kiselina stavlja pre ribe kako bi očuvala celinu ribe i dodaje da se so stavlja na kraju. Ukoliko neko voli ljuću riblju čorbu, potrebno je staviti celu ljutu papričicu, ali nikako je ne otvarati dok se čorba kuva. Naš sagovonik ističe da u celoj Vojvodini ima dobrih majstora riblje čorbe, ali on, kao sudija na mnogim takmičenjima u kuvanju ovog vojvođanskog specijaliteta, ipaj ume da izdvoji krajeve gde se sprema najbolja.

Ukoliko se još uvek niste oprobali u kuvanju riblje čorbe, vreme je da počnete. Naš sagovornik ističe da će svaki početnik već nakon trećeg kuvanja riblje čorbe pronaći idealnu meru odnosa začina, ribe i vode. Ukoliko Vam se ne svidi ni nakon trećeg puta ili osetitie da joj nešto nedostaje, zaputite se u okolinu Sombora ili Sente i pokušajte da otkrijete tajne tamošnjih majstora u kuvanju riblje čorbe, koji sa ponosom nose epitet najboljih majstora u kuvanju riblje čorbe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.