Gazirana voda je odlična za varenje

Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče. Dok se pojedini zaklinju kako ona ima neverovatno dobro dejstvo na probavu, rešava problem sa mučninom, mamurlukom i slično, drugi je izbegavaju, verujući da gaziranost šteti njihovom telu.

0
37

Najveća zabluda je da gazirana voda ,,zakiseljava” organizam.

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. Zato je najbolje za varenje i metabolizam
posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Prema kliničkom ispitivanju objavljenom 2002. godine u European Journal of Gastroenterology & Hepatology ( autori Cuomo, Grasso, Sarnelli i dr.), gazirana voda može pomoći u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese.

Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.

Gazirana voda nije štetna po zdravlje!

Uz činjenicu da naše telo lakše apsorbuje minerale iz vode nego iz hrane, mineralne vode imaju i brojna lekovita svojsta zavisno od sastava i količine minerala koju sadrže.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.