Gastronomsko putovanje Evropom

VIDEO K9: Deca iz novosadskog vrtića Maštolend imala su slatka avanturu u jednoj poslastičarnici, u okviru edukativnog programa o evropskoj umetnosti Galerije Matice srpske.

232

Mališani vrtića Maštolend bili su pravi poslastičari u jednoj novosadskoj poslastičarnici u kojoj su pravili kolače iz država čija su dela upaznala u Galeriji Matice Srpske.

Reč je o edukativnom programu Galerije pod nazivom “Moja umetnička avantura. Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela”, u okviru koje se kroz razne igre i zadatke podstiče se dečja kreativnost i radoznalost

“Pošto su u Galeriji uspeli da steknu neke pojmove o umetnosti Rusije, Austrije, Italije i Francuske, mi smo onda njima u prošloj grupi pripremili dva kolača iz Rusije i Austrije, a danas smo dva kolača, jedan iz Italije, jedan iz Francuske”, rekla je Jasmina Kovačić, majstorica za kolače jedne poslastičarnice u Novom Sadu.

Svaki kolač, kako je istakla, nosi svoje osobenosti, sa karakteristikama podneblja i vremena u kome su nastali, a deca su pri njihovoj izradi zajedno s majstorima iz poslastičarnice bila veoma angažovana, radoznala i posvećena.

“Danas smo radili tiramisu, italijanski, koji je vrlo specifičan zbog marskaponea koji sadrži, jaja, inače, tiramisu je jedan zdrav kolač, tiramisu i znači ‘podigni me’, kalorijski je jedna dobra slatka pauza, zapravo. I radili smo čokoladni mus sa višnjama, francusku poslasticu koja je vrlo laka i vrlo jednostavna. Mislim da će oni preneti svojim drugarima u obdaništu sutra i pokušati da naprave sami, što je za mene izuzetan ponos”, istakla je Kovačić.

Kolačima koje su naprtavili mališani su na kraju bili i posluženi, a ostatak su poneli ukućanima da probaju. Poslatičarnica nije samo mesto gde se jedu kolači i mnogo toga stoji iza nje, a to je bio jedan od motiva zbog kojih se ova pridružila projektu Galerije Matice srpske.

“U poplavi nekvalitetne hrane da pokušamo da decu na vreme učimo šta je to kvalitetna hrana i šta je to kvalitetno što bi oni trebali da konzumiraju. Takom da su deca predškolskog uzrasta nila i prošle nedeljekod nasi ove nedeljesu došli i to je nešto što ćemo raditi praktično stalno, sa svim obdaništima. Pokušavamo da ih naučimo šta je to prirodna hrana, šta je to kvalitetan sastojak, šta je to hrana koja nije iz kesice”, naveo je Nemanja Kovačić, vlasnik poslastičarnice.

Novi edukativni program Galerije Matice srpske namenjen je deci od 5 do 11 godina i traje od oktobra prošle do maja 2020. godine.

Osmišljen je sa idejom da u 2018. godini, kao godini Evropskog kulturnog nasleđa, deci predstavi kulturno nasleđe evropskih zemalja na način koji će biti najprihvatljiviji mališanima u tom uzrastu. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.