Gasni interkonektor Srbija – Bugarska

VIDEO K9: U Bugarskoj su danas počeli radovi na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska, čiju je izgradnju podržala Evropska Unija. Radovi na srpskoj strani su u toku od januara prošle godine.

0
66

Kompanija Bulgartansgaz obeležila je danas pokretanje građevinskih radova na delu gasnog interkonektora Bugarska-Srbija“ (IBS). Predsednci Bugarske Rumen Radev i Srbije Aleksandar Vučić, zajedno s ministrima energetike obe zemlje i ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i predstavnicima EU iz Brisela, prisustvovali su događaju i obišli radove duž trase interkonektora.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji, u dužini od 109 km na srpskoj strani.

Sa prečnikom cevi od 700 mm i maksimalnim pritiskom od 55 bara, kapacitet mreže će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je ekvivalentno 60% ukupne godišnje potrošnje Srbije. Deo projekta na teritoriji Srbije finansira se delom iz grantova EU, u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke.

Dok su radovi na srpskoj teritoriji na interkonektoru počeli još u januaru 2022. godine, radovi na bugarskom delu projekta otpočeli su danas. Radove u susednoj zemlji sufinansirala je EU sa 27,6 miliona evra.

U Srbiji će, pored Niša, gasovod obuhvatiti još 3 merno-regulacione gasne stanice u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, čime će građani, škole, bolnice i preduzeća ova tri grada i regiona Srbije, imati pristup snabdevanju gasom, za grejanje i industrijsku proizvodnju. Gasni interkonektor trebao bi da bude završen i operativan do decembra ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.