Gašić: Srbija je opredeljena za saradnju sa NATO

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je danas da Srbija želi najviši oblik saradnje sa NATO koji može da ima partnerska država koja nije opredeljena za članstvo u toj alijansi, i poručio da je za Srbiju neprihvatljivo stvaranje takozvanih oružanih snaga Kosova.

559

[quote_box_center]“Želimo da u najkraćem roku pristupimo Individualnom akcionom planu partnerstva, koji predstavlja najviši oblik saradnje NATO sa partnerskom državom, koja nije opredeljena za članstvo u alijansi. Individualni plan partnerstva smatramo optimalnim okvirom saradnje, koji može da doprinese daljem unapređenju našeg sistema odbrane”, naveo je ministar Gašić u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za odbrambene investicije Patrikom Ourojuom. [/quote_box_center]

Navodeći da za Srbiju nisu prihvatljivi argumenti za stvaranje takozvanih oružanih snaga Kosova, Gašić je naglasio da takva najava loše utiče na implementaciju Briselskog sporazuma Beograda i Prištine.
“KFOR je jedini odgovorni nosilac bezbednosti i svaka odluka koja se odnosi na izgradnju vojnih formacija na Kosovu i Metohiji jeste kršenje Rezolucije 1244, ali se može i negativno odraziti na odnose Srbije i NATO”, kaže ministar odbrane.

Gašić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje stabilnosti u regionu i da, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.