Gašenje kritičkog preispitivanja

VIDEO K9: Kritičkim preispitivanjem stvarnosti danas se u Srbiji bave sajtovi i mali mediji čiji je uticaj ograničen, zbog čega je važno da upravo takvi mediji dobiju što veći prostor, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta. Štrajk glađu bio je prilika da nadležnima skrene pažnju na probleme koji takve lokalne i regionalne medije dovode gašenja, navela je u emisiji Maja Pavlović, direktorka i vlasnica TV Kanala 9.

0
459

Bez kritičkog preispitivanja stvarnosti nema napretka društva, a u kritičkom preispitivanju mediji igraju veoma važnu ulogu, rekao je urednik Bete.

Mediji u Srbiji jesu dospeli u lošu situaciju, ocenio je on, ali ne svi.

“Dešava se sa medijima koji su spremni da postavljaju kritička pitanja, dakle, da preispituju neke stvari, koji su spremni da dovedu goste koji https://www.youtube.com/watch?v=7JDtyGEq148možda nisu po volji nekome, što je, inače, dužnost medija, dakle, tako da kažem, rade u javnom interesu. I oni su, u stvari u najgorem položaju”, naveo je Janjić.

U sličnom položaju našao se i Kanal 9. Istina je da Kanal 9 duguje JP ETV oko 2,5 miliona, , rekla je Maja Pavlović, ali prema prema uslovima i cenovniku oko kojeg ona vodi spor pred Upravnim sudom duže od tri godine. Nakon isključenja signala, u nedostatku pravnih alata, štrajk glađu, kako je rekla, bio je poslednja opcija .

“Ovo je bila prilika da skrenemo pažnju nadležnima na to šta muči lokalne i regionalne medije, jer zaista, sa druge strane ne postoji organizacija koja okuplja lokalne i regionalne televizijske stanice u Srbiji, a kao što kaže i ona narodna ‘Ni majka detetu ne da da jede dok dete ne zaplače’, možda je ovo bio malo glasniji plač, ali smo mi uspeli da skrenemo pažnju na ono što nas tišti”, kazala je Pavlović.

Raspoloženje javnosti u Srbiji diktiraju mejnstrim mediji koji su na ovaj ili onaj način pod kontrolom, naveo je glavni i odrgovorni urednik Bete, što, prema njegovom mišljenju, znači da nema, kako je rekao, drugačijih tonova, drugačijih mišljenja i postavljanja pitanja.

“Toga imate samo po sajtovima i po malim medijima, čiji uticaj je ograničen, ali koji su užasno važni upravo zato. I ono za što se mi borimo sada, o čemu je u stvari sada reč, borimo se nekako da dobiju prostor mediji koji kritički promišljaju ekonomsku, političku i svaku drugu situaciju”, rekao je Janjić.

U ovoj borbi svakako bi pomoglo postojanje udruženje lokalnih i regionalnih televizijskih stanica, za čije se formiranje zalaže Maja Pavlović, koje bi bilo mnogo vidljivije od njegovih pojedinačnih članica i putem kojeg bi ovi mediji mogli lakše da se se izbore za svoja prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.