Gas iz Rusije najjeftiniji za Srbiju

Odustajanje od izgradnje Južnog toka nije umanjilo dobro mišljenje gradjanja Srbije prema Rusiji i to može biti dobar osnov za ekonomske projekte, izjavio je u ponedeljak Djordje Vukadinović, glavni urednik "Nove srpske političke misli".

415

Na konferenciji “Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka”, on je rekao da 36,8 odsto gradjana Srbije, prema istraživanju tog časopisa, smatra da su SAD krive za prekidanje izgradnje Južnog toka, 20 odsto za to krivi EU, a samo 6,5 odsto misli da je Rusija odgovorna.

[quote_box_center]“I taj nalaz pokazuje i potvrdjuje perspektivu srpsko-ruskih odnosa, koji onda mogu biti dobra osnova za ekonomske, a onda i energetske projekte u regionu u neposrednoj budućnosti”, rekao je Vukadinović.[/quote_box_center]

Prema njegovim recima, podaci iz istraživanja, koje je uradjeno krajem prošle i početkom ove godine, pokazuje i koliko je pogrešna strategija Rusije u regionu, a posebno u Srbiji, koja se svodila na to “da proteramo cevi, da prodje Južni tok, a posle će se sve rešiti samo od sebe”.

[quote_box_center]“Pokazuje neosnovanost ekonomsko-liberalističke mantre, koje se držala Rusija u projektima na Balkanu, odnosno da nije sve u ‘djengama’, već ima nešto i u srcu i duši”, istakao je Vukadinović.[/quote_box_center]

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić i saradnik Instututa za evropske studije Goran Nikolić su se slozili da sada i u budućnosti Srbija treba da gas i druge energente nabavlja iz Rusije jer je to najisplativije rešenje.

Kako je istakao Nikolić, odnosi Srbije i Rusije su zasnovani na obostranom interesu, jer je interes Risije da ima pouzdanog potrošača, a Srbije da ima najeftinije energente.

[quote_box_center]“Nabavljanje gasa preko Hrvatske ili preko Atlantika bi bilo skuplje rešenje”, istakao je Nikolić.[/quote_box_center]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.