Galens: Kesten ostaje otvoren

VIDEO K9: Kompanija Galens saopštila je da će vidikovac Kesten ostati otvoren za sve ljubitelje prirode, uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori taj deo Nacionalnog parka i vidikovac biti "oduzeti" od građana zbog izgradnje turističkog ili stambenog naselja.

33

Kompanija Galens saopštila je da je istina da je na Fruškoj gori kupljeno 205 parcela, ali da ne postoji nikakva bojazan da će na njima biti građeni veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera vlasnika kompanije ‘Galens’, koji je te parcele kupio, da na ovom gazdinstvu, kako je navedeno, živi sa svojom porodicom i bavi se stočarstvom i pčelarstvom.

Radi se, kako je preneo portal 021, o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza. Jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi. Drugi deo odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka).

Na pomenutim katastrarskim parcelama, kažu u Galensu, ne postoji upisana žuta planinska staza, što se kako ističu, može proveriti u RGZ.

Dodaju i da je u toku vanredni nadzor Pokrajinske inspekcije Zavoda za zaštitu prirode te očekuju zapisnik čiji će zahtevi biti, kako kažu, apsolutno ispunjeni.

Prema istom izvoru, pojedini aktivisti su nedavno razgovarali sa direktorom Galensa, koji je saopštio da je spreman da razgovara o situaciji na Fruškoj gori i obećao da će vratiti parče puta izbetonirano kod manastira u prvobitno stanje, osloboditi kapiju i vratiti ogradu u propisano stanje.

Kanal 9 pre dva dana je zabeležio najavu aktivista Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” da sutra organizuju protestnu šetnju za oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac – Zmajevac, koja je, kako su naveli, “zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama”.

Povod za skup bila je deo inspekcijske prijave koia se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine, a koja je blokirana sa dve metalne kapije. Protestna šetnja najavljena je od parkinga ispred manastira Rakovac, do prve kapije udaljene 30-ak minuta laganog hoda od manastira.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.