Futoški park – Novosadska zelena oaza

VIDEO K9: Po mišljenju mnogih, Futoški park je najlepša zelena oaza u gradu. Pored toga što je prepun zelenila, on je veoma značajan jer njega čine bogata flora i fauna, a u okviru ovog parka postoji i prirodno jezero.

2345

 

Futoški park jedan je od najlepših novosadskih parkova. U njemu se nalazi veoma bogat fond biljnog materijala, a ima i bogatu faunu, iako se nalazi na malom gradskom prostoru. Zbog toga je Futoški park stavljen pod zaštitu. U njemu su prepoznate sve vrednosti koje ga izdvajaju od ostalih parkova u gradu.

U jugozapadnom delu parka nalazi se plitko jezero nepravilnog oblika. Ovo jezero predstavlja prirodnu depresiju gde se zadržavaju atmosferske vode, a visok nivo podzemnih voda takođe utiče na izgled jezera i nivo vode u njemu. U jezeru je trenutno nataloženo dosta biljnog materijala koji sprečava podzemne vode da ga u potpunosti ispune, te je u planu njegovo uređenje.

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ predlaže da se dno ovog jezera izbetonira čime bi postalo vštačko jezero i tako moglo da se kontroliše, kako ne bi dolazilo do izlivanja ili isušivanja. Međutim, iz Zavoda za zaštitu prirode kažu da to nije dobra ideja jer bi prirodno stanište mnogih biljaka i životinja bilo uništeno, a dodaju i da je održavanje veštačkog jezera skupo. Stoga Zavod za zaštitu prorode nije dao uslove da se izbetonira celokupno dno jezera u Futoškom parku već samo jedna njegova trećina, dok bi se ostatak dna produbio.

Kako se u Novom Sadu sve više gradi, beton je odavno nadmašio zelene površine, te je veoma bitno održavanje zelenih oaza kakav je Futoški park. On predstavlja veliko bogadstvo, kako zbog svoje flore i faune, tako i zbog hladovine koje pruža u vrelim letnjim danima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.