FUKUŠIMA: ISCURELO 300 TONA RADIOAKTIVNE VODE

623

VIDEO K9: Iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima juče je iscurelo oko 300 tona radioaktivne vode. Ovaj incident obeležen je kao incident nivoa jedan, tačnije drugi najblaži na međunarodnoj skali, a japanci više ne poriču alarmantnost ove situacije.

U toku jednog dana iz elektrane Fukušime oko 300 tona kontaminirane vode uđe u okean, ali i postoji i opasnost od nove eksplozije, što je do skoro poricano.

Tokijska elektrodistribucija “Tepko” upravlja elektranom i pokušava da obuzda curenje radijacije. Kompanija je kritikovana i optužena da je prikrivala razmere problema u ovom objektu.
Iz bare koja se formirala pored rezervoara emituje se radijacija od 100 milisilverta na sat, oko pola metra iznad površine, prenela je agencija Kjodo. To je ekvivalentno granici za akumuliranu radijaciju u periodu od pet godina za japanske nuklearne radnike.

Visoko kontaminirana voda se ispumpava i čuva u čeličnim rezervoarima izdignutim iznad zemlje i dalje od reaktora, koji se nalaze pored obale. Tepko je saopštio da veruje da radioaktivna voda nije stigla do okeana.
Susedna Južna Koreja je zatražila objašnjenje od Japana o tome da li se desilo curenje radioaktivne vode.

Ovo je prvi put da je Japan objavio zvaničnu procenu incidenta u Fukušimi od kada su se tri njena reaktora istopila posle zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine. Ta katastrofa klasifikovana je kao incident najvišeg, sedmog nivoa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.