FTN i PMF: Softver koji prepoznaje kopije radova

U pokušaju da stanu na put plagiranju radova, PMF i FTN su nabavili poseban softver koji prepoznaje kopije.

671
Softver baziran na kontroli ključnih reči iz rada i na pretraživanju baza na internetu planiraju da kupe i drugi fakulteti nakon što je u jednoj anketi više od 70 odsto studenata priznalo da je bar jednom preuzelo deo rada iz biblioteke svog fakulteta, sa interneta ili iz nečije knjige.

Nabavka softvera koji se koristi svuda u svetu dogovorena je prošle godine kada je Senat Novosadskog univerziteta zasedao upravo na temu velikog broja prepisanih radova.

[pull_quote_center]“Došlo je do apsolutne devalvacije, a seminarski, diplomski i završni radovi mogu da se preuzmu sa interneta, kupe ili preprodaju. Prepoznavši ovo kao problem, fakulteti su nabavili softver koji za samo nekoliko minuta otkriva plagijate. I već su se pokazali kao delotvorni, jer samo saznanje da su radovi kontrolisani znatno utiče na studente” – kaže prorektorka za nastavu Zita Bošnjak.[/pull_quote_center]

Paralelno, po odluci Senata na Pravnom fakultetu trebalo bi da se organizuje poseban kurs o pisanju naučnih radova koji će studentima objasniti u čemu je prednost originala nad kopijom i kako se piše originalan naučni rad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.