Frilenseri traže pregovore

VIDEO K9: Ukoliko nadležni do 16. januara ne sednu za obećani pregovarački sto Udruženje radnika na internetu održaće veliki protest ispred Narodne skupštine, a potom i radikalizovati svoje akcije, najavili su juče u Beogradu predstavnici ovog udruženja.

3

Srbija je, prema nekim istraživanjima, po zaradama frilensera 12. u svetu, a 5. u Evropi. Poreska uprava u oktobru prošle godine najavila je da će početi kotrolu prihoda lica koja su u proteklih 5 godina radila za poslodavce iz inostranstva, a nisu regulisala svoje poreske obaveze.

Ovo iznenadno interesovanje države za zarade frilensera dovelo je do milionskih obračuna visine poreskih obaveza koje su za većinu njih, kako kažu, nenaplative.

Zakon, tvrdi Pogačar, traži polovinu njihove zarade, što je, kako je rekao, apsurdno i neprihvatljivo, zbog čega su i protestovali krajem decembra reagujući na masovno pristizanje poziva za poresku kontrolu.

Udruženje radnika na internetu održalo je juče u Beogradu ispred Vlade Srbije konferenciju za novinare na kojoj je Pogačar najavio proteste, blokiranje gradova i institucija i zapretio obaranjem njihovih sajtova ukoliko nadležni ne počnu najavljene pregovore s njima o oporezivanju.

Do sada je, prema rečima Mirnog Pogačara, frilensera, uručeno oko 40 poreskih rešenja, oko 2.000 poziva za poresku kontrolu, kao i dve opomene pred prinudnu naplatu.

Protest ispred Doma Narodne skupštine, ukoliko do tada ne počnu pregovori, Udruženje radnika na internetu održaće u subotu, 16. januara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.