Frilenseri traže poreske olakšice

Frilenseri i nakon više od mesec dana muku muče sa porezom jer sad moraju da ga plate, kako je saopštila Poreska uprava, i do pet godina unazad. Udruženje radnika na internetu prošlog utorka predalo je svoje zahteve Ministarstvu finansija i premijerki Ani Brnabić.

0
60

Plaćanje poreza retroaktivno i do pet godina unazad, sa zaostalim kamatama iznosilo bi i do 80% prihoda za taj period, što su ogromne sume koje većina frilensera nema, kažu u Udruženju radnika na internetu.

Članovi ovog udruženja su prošlog utorka predali Ministarstvu finansija i premijerki Ani Brnabić zahteve među kojima je glavni da se stopiraju svi poreski postupci protiv frilensera, dok kroz pregovore ne bude rešen njihov status.

Pogačar je konstatovao i da u ovom trenutku, kada je opao obim rada kao i cena satnice rada na interntu, naplatu poreza na ovaj način nije moguće isplatiti jer su nekim licima obračunate sume poreza i kamata za vremenski period od pet godina koje dotižu i cenu jednog stana.

Pogačar je opovrgao navode Poreske uprave da ovo nije ništa novo, odnosno da radnici na internetu znaju da porez moraju da plate jer Zakon tako nalaže. Poreska uprava, tvrdi Pogačar, nikada do sada nije apelovala na frilensere da to urade, a dokaz za to su, kako je naveo, podaci same Poreske uprave prema kojima 99, 7 % ljudi koji su primali doznake iz inostranstva nisu plaćali porez, odnosno da je svega 0,3 % njih to činilo u prethodnih 5 godina, a što pokazuje , smatra on, da Poreska uprava nije obavljala svoj posao i nije sprovodila poresku politiku.

Pogačar navodi da je stoga apsurdno da  zbog greške države sada ispaštaju građani.Udruženje radnika na interentu želi da spreči bilo kakvu nepoželjnu situaciju koja bi uništila ljudima živote, zaključio je Pogačar i dodao da bi i prava frilensere trebala da budu definisana u okviru Zakona o radu, što će takođe biti deo pregovora s nadležnim ministarstvom jer je to, kako je rekao, obostrani interes i radnika na iternetu i države.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.