Francuzi prestavili salers rasu tovnih goveda

VIDEO K9: Uzgoj tovnih rasa goveda sve je aktuelniji u našoj zemlji, s obzirom na potrebe proizvodnje i prerade mesa. Tovno govedarstvo, međutim, zahteva uzgoj namenskih rasa, a jednu takvu predstavila je delegacija iz Francuske tokom boravka u Novom Sadu.

879

Delegacija francuskih stočara je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu
predstavila salers rasu koja se zbog svojih osobina pokazala kao veoma produktivna i profitabilna u tovnom govedarstvu te zemlje.

Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakultetau Novom Sadu je glavna odgajivačka organizacija za sve vrste stoke u Vojvodini i nosioci su glavnih matičnih knjiga u kojima je za sada, kako je istaknuto, veoma mali umatičenih tovnih rasa, svega oko 1000 grla.

“Salers rasa jeste zaista nova rasa za Srbiju i možemo da kažemo potpuno
nepoznata, ali mi u struci i u nauci veoma dobro znamo kakva je i da je dala veoma dobre rezultate u Francuskoj, a Francuska jeste poznata zemlja u tovnom govedarstvu, tako da njihova iskustva u tovnom govedarstvu, a naročito u ovoj rasi treba da čujemo i treba da prihvatimo”, rekla je prof. Snežana Trivunović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Poljoprivredni fakultet nedavno je, prema njenim rečima, dobio šansu da osnuje novi
ogledno-inovacioni centar u Temerinu, što bi će biti prilika da primene francuska iskustva i
ispitaju efekte uzgoja salers goveda u Srbiji.

“Naš plan je da, između ostalog, tu imamo i tovno govedarstvo, gde se saler rasa
veoma dobro uklapa i gde bi ovu rasu sa drugim tovnim rasama držali u sistemu krava-tele i na taj način pokušali da raširimo i ovu i druge rase u celu Srbiju”, navela je Trivunović.

Pozitivne efekte uzgoja salers rase goveda francuski stočari predstavili su i u
Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

“Rezultati koji su pokazani su impresivni i mora se uvideti da li ti rezultati mogu da se pokažu i u Srbiji i u Vojvodini. koliko smo hvatili, to je jedna rasa koja ima izuzetnu mesnatost i ono gde mi možemo da doprinesemo jeste da stimulišemo i naše mlade i već iskusne farmere da uđu u tov ove rase i na taj način doprinesu razvoju stočarstva u Srbiji”, kazao je Mladen Petković, pomoćnik sekretara za poljoprivredu.

Za Salers goveda stručnjaci navode da donosi kvalitet, količinu i stalnost u proizvodnji, a
stočari ističu njihovu dugovečnost, dobru konverziju hrane i prilagođavanje različitim
uslovima klime i menadžmenta.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.