Francuzi prestavili salers rasu tovnih goveda

VIDEO K9: Uzgoj tovnih rasa goveda sve je aktuelniji u našoj zemlji, s obzirom na potrebe proizvodnje i prerade mesa. Tovno govedarstvo, međutim, zahteva uzgoj namenskih rasa, a jednu takvu predstavila je delegacija iz Francuske tokom boravka u Novom Sadu.

1
1051

Delegacija francuskih stočara je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu
predstavila salers rasu koja se zbog svojih osobina pokazala kao veoma produktivna i profitabilna u tovnom govedarstvu te zemlje.

Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakultetau Novom Sadu je glavna odgajivačka organizacija za sve vrste stoke u Vojvodini i nosioci su glavnih matičnih knjiga u kojima je za sada, kako je istaknuto, veoma mali umatičenih tovnih rasa, svega oko 1000 grla.

“Salers rasa jeste zaista nova rasa za Srbiju i možemo da kažemo potpuno
nepoznata, ali mi u struci i u nauci veoma dobro znamo kakva je i da je dala veoma dobre rezultate u Francuskoj, a Francuska jeste poznata zemlja u tovnom govedarstvu, tako da njihova iskustva u tovnom govedarstvu, a naročito u ovoj rasi treba da čujemo i treba da prihvatimo”, rekla je prof. Snežana Trivunović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Poljoprivredni fakultet nedavno je, prema njenim rečima, dobio šansu da osnuje novi
ogledno-inovacioni centar u Temerinu, što bi će biti prilika da primene francuska iskustva i
ispitaju efekte uzgoja salers goveda u Srbiji.

“Naš plan je da, između ostalog, tu imamo i tovno govedarstvo, gde se saler rasa
veoma dobro uklapa i gde bi ovu rasu sa drugim tovnim rasama držali u sistemu krava-tele i na taj način pokušali da raširimo i ovu i druge rase u celu Srbiju”, navela je Trivunović.

Pozitivne efekte uzgoja salers rase goveda francuski stočari predstavili su i u
Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

“Rezultati koji su pokazani su impresivni i mora se uvideti da li ti rezultati mogu da se pokažu i u Srbiji i u Vojvodini. koliko smo hvatili, to je jedna rasa koja ima izuzetnu mesnatost i ono gde mi možemo da doprinesemo jeste da stimulišemo i naše mlade i već iskusne farmere da uđu u tov ove rase i na taj način doprinesu razvoju stočarstva u Srbiji”, kazao je Mladen Petković, pomoćnik sekretara za poljoprivredu.

Za Salers goveda stručnjaci navode da donosi kvalitet, količinu i stalnost u proizvodnji, a
stočari ističu njihovu dugovečnost, dobru konverziju hrane i prilagođavanje različitim
uslovima klime i menadžmenta.

 

1 KOMENTAR

  1. Postovani…
    Zänima me kakve su mogucnosti za nabavku priplodnih Salers krava za priplod. Mozeli se preko vas il ima jos neka moģucnosti. Imali mogucnosti u Sfbiji cisto genetski i mozeli se preko nekog iz Sfbije uvesti iz Francuske. Ja sam iz Rep. Srbske. Do vaseg odgovora prijateljski pozdrav. Drago Glamocanin. Austrija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.