Francuski filmovi u novosadskom Kulturnom centru

VIDEO K9: U Kulturnom centru Novog Sada od večeras, pa do ponedeljka, 25. juna, biće prikazivani filmovi u okviru Francuskog filmskog karnevala pod nazivom ,,Veliki rat''. Projekcije se realizuju u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu, koji je na početku letnjeg kulturnog programa, osim filmova, za sugrađane pripremio i izložbe i zanimljive performanse francuskih umetnika.

0
405

Francuskog filmskog karnevala u novosadskom Kulturnom centru biće prikazana četiri filma koja su snimljena u rasponu do 30 godina, a koja svojim temama predstavljaju prekretnicu u modernoj istoriji.

Reč je o delima ,,Čuvarke”, ,,Kapetan Konan”, ,,Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919” i ,,Život i ništa drugo”, a koji će biti prikazani u okviru programa koji je ovog leta za sugrađane pripremio Francuski institut u Novom Sadu.

“Ove godine ponovo imamo jednu francusku trupu na Novosadskom festivalu INFANT, dolazi nam u goste francuska trupa La Belle Meuniere i predstava performans Vivisekcija kredenca koji je nastao u okviru programa Avinjonskog festivala programa Sujets a vif”, navela je Tanja Gavrilović iz Francuskog instituta.

Dvoje umetnika, kako je istakla Gavrilović, iako iz različitih domena izvođačkih umetnosti, zajedno postavljaju ovaj kratak performans.

“To je bila osnova onome što će kasnije postati Vivisekcija kredenca gde se dvojci umetnika Pjeru Menijeu i rafaelu Kotenu pridružio scenograf Margerit Borda, koja se zapravo pridružila toj priči o tome na koji se način odnosimo prema onom što je nasleđeno. Našoj potrebi da ono što je nasleđeno raznesemo u paramparčad, a potom i da izgradimo jedan kreativni odnos prema tim novonastalim krhotinama”, navela je Gavrilović.

Sutra će u Francuskom institutu u Novom Sadu biti otvorena i izložba fotografija novosadskog fotografa Aleksandra Miškova pod nazivom ,,Šetnja duž obala Sene”, kroz koju će posetioce ovaj fotograf voditi uz meandre reke na kojoj počiva Pariz, otkrivajući im novo, drugačije lice ovog grada, daleko od turističkih atrakcija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.