Fotomonografija Sokolskog doma

VIDEO K9: Sokolsko društvo Vojvodina od samog nastanka 1905. godine i izgradnje Sokolskog Doma 1936. godine bavi se poboljšanjem motoričkih sposobnosti dece, omladine i građana, odnosno gimnastikom. S obzirom da se 2016. godine navršilo 80 godina postojanja Sokolskog doma, Sokolsko društvo Vojvodina odlučilo je da izda pisani trag o izgradnji tog objekta.

0
615

Sokolsko društvo Vojvodina dobilo je podršku Grada da objedini arhivu podataka o izgradnji Sokolskog doma, kako ovaj značajan istorijski objekat ne bi pao u zaborav.

“Iznos nekih sredstava koji je dobijen iznosi negde oko 540.000. Dobili smo za dva čoveka koji će sprovoditi program. Nekih narednih 6 meseci oni će prikupljati arhivsku građu i u suštini se fokusiramo samo na dokumenta koja se tiču izgradnje, ulaganja sredstava, izveštaje, fotografije o samoj izgradnji zgrade. U uskoj smo saradnji sa i Maticom i sa Arhivom Vojvodine grada Novog Sada koji nam je neizmerno pomogao isto 2014. i ’15. kada smo sprovodili javne radove”, rekao je Miroslav Kovačev, predsednik Sokolskog društva Vojvodina.

Sokolski dom je 1941. godine prešao u ruke okupatora. Veći deo arhive tada je sakriven po domovima bivših članova društva. Nakon završetka Drugog svetskog rata, ta dokumentacija je vraćena u Arhiv Vojvodine.

“Sokolsko društvo poseduje dosta dokumentacije oko izgradnje i ulaganja i izveštaja same izgradnje, ko je bio donator veliki, mali. Raspisima nekim o samoj izgradnji. Otprilike ideja je negde 1924. godine nastala da se izgradi Dom i sama ta procedura, uopšte, dolaska do finalizacije celog projekta je evo, takva da je 1936. decembra osveštan Dom” naveo je Kovačev.

On je istakao da je želja da se ovim projektom istakne postojanje i značaj Sokolskog doma, kao jedne zgrade kulture u Novom Sadu.

“Odlazimo u Maticu srpsku, tamo prikupljamo dokumentaciju, papire o Sokolskom društvu. Te papire i dokumentaciju skeniramo ili u Matici ili ovde u Domu, u zavisnosti od vrednosti tih papira i toga da li smemo uopšte da ih iznosimo iz Matice. Trenutno smo negde na početku tog posla, ali mislim da će to sve da se završi onako kako treba”, rekla je Ljubica Ilić iz Sokolskog društva.

Arhiva će većim delom sadržati fotografije same izgradnje i dokumenata o vlasništvu. Rad na projektu planiran je do 16. novembra ove godine. Kovačev se nada da će do tada biti završen veći deo projekta, te da će rad nastaviti naredne godine. Cilj je izdanje knjige za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.