Fotoaparat – slika svog vremena

VIDEO K9: Oko sto sedamdeset fotoaparata koje je godinama sakupljao nalazi se na policama u stanu jednog našeg sugrađanina. Ljubav prema prema ovom aparatu razvijala se od detinjstva, kako je rekao, što ga je i nateralo da se bavi ovim neobičnim hobijem.

0
811

Imre Gut, inače fizičar, fotoaparate je počeo da skuplja pre nekoliko godina, ali ljubav prema njima, kako je rekao, traje od detinjstva.

 

“Lubav počinje još iz mladih dana, kada sam ja slikao sa ovakvim aparatom. Prvi aparat, naravno, bio je ruski Zenit, stara dobra mašina. Prešli smo na digitalne aparate, ali ljubav prema onom što steknete u mladosti ostaje do kraja”, priča Novosađanin Gut. 

Fotoaparate kupuje uglavnom putem interneta, a koštaju od stotinu dinara do nekoliko hiljada.

Eksponate u svojoj bogatoj kolekciji je, prema sopstvenim rečima, nakon izvesnog vremena prestao da broji, ali i da kupuje, iz praktičnih razloga.

“Prestao sam više da brojim, prestao sam da kupujem jer nemam više mesta u kući gde da ih sklanjam, stalno imam problema sa suprugom. Imam negde oko 170 aparata, što na policama, što još uvek na ormaru koji čekaju trenutak da izađu na svetlo dana”, kaže Gut. 

Gut se trudio da tokom vremena nabavlja omiljene marke fotoaparata, a to su oni iz perioda od dvadesetih godina prošlog veka do drugog svetskog rata.

Najstariji aparat koji poseduje je Poket poko iz 1903. godine, koji je još uvek u fazi restauracije.

Fotoapatati koje je nabavljao uglavnom su bili neispravni, ali je jedna od čari ovog hobija upravo njihova popravka.

“To je već zub vremena, rđa, mehanizmi ne rade, ali ja se bavim i popravkom, tako da nešto uspem da popravim, barem da proradi, jer, jako volim da slušam onaj zvuk kada eksponiram i čujem zupčanike kako se okreću, kako obavljaju svoju funkciju”, objašnjava on.

Svaki od njegovih fotoaparata, kako kaže, ima neku svoju priču, svi su bili najbolji u svojoj klasi, a njihova vrednost je dvojaka.

Osim što su služili da se njima sačuvaju slike iz perioda u kojima su dominirali, sami po sebi, kako je naveo, ovi aparati prestavljaju sliku napretka tehnike u ovoj oblasti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.