Forum za kulturu počeo sa radom

VIDEO K9: Prvi Forum za kulturu održan je danas u Skupštini grada. Forum je formiran kao savetodavno, stalno telo Gradske uprave za kulturu, gde učešće mogu uzeti svi akteri u oblasti kulture.

0
1287

Forum za kulturu počeo je sa radom u Novom Sadu, u skladu sa strategijom kulturnog razvoja Grada i usvojenim Akcionim planom za 2017/18. godinu.

Forumu, kako je rečeno, mogu prisustvovati predstavnici ustanova kulture, nevladinih organizacija, umetnici i svi koji žele da učestvuju u kreiranju kulturne politike grada.

“Svakako participativna kulturna politika je nešto za šta se zalaže Gradska uprava za kulturu, imajući u vidu da sprovođenje kulturne politike koja je danas u našem gradu, možemo je postaviti na tri osnovna stuba, odnosno tri osnovna principa. Gde se poštuje princip transparentnosti, princip participativnosti i princip demokratičnosti. Ovim danas, osnivanjem, odnosno počinjanjem sa radom Foruma za kulturu, mi pokazujemo jednu bitnu stvar i u poređenju sa drugim lokalnim samoupravama, ne samo u našoj državi, nego u celom regionu, mi po tom pitanju smo napravili pomak i možemo da služimo kao primer drugima”, rekao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Rožić je istakao da je uključivanje struke kroz kandidovanje određenih tema najbolji način da se dođe do rešenja u resoru kulture. Formiranje Poslovnika o radu bila je prva tačka dnevnog reda, a pored toga, predstavnici komisije na konkursima Gradske uprave za kulturu imali su priliku da obrazlože sporan proces odlučivanja projektnog finansiranje u kulturi.

“Svakako mislim da i po tom pitanju treba da otvorimo raspravu, treba Forum i o tome da raspravlja, imajući u vidu da smo mi ove godine pomerili standarde po tom pitanju. Nemamo više jedan veliki konkurs u kulturi, sad posebno imamo konkurs za tradiciju, posebno za izdavaštvo, posebno za savremeno umetničko stvaralaštvo u sklopu koga postoje tri linije, kako bi našli modus da što više kvalitetnog programa bude podržano od Gradske uprave za kulturu”, naveo je Rožić.

Član komisije, Dragan Srećkov mišljenja je da za razvoj kulture svakako treba uvažiti mišljenja nevladinih sektora, te da će Forum biti od izuzetne koristi za kulturu.

“Po Zakonu o kulturi, gradovi, lokalne samouprave i pokrajine, moraju da usklade svoju strategiju razvoja kulture sa republičkom strategijom razvoja kulture Srbije i posle ovakvih razgovora, gde će sigurno doći do zanimljivih predloga šta, kako i dalje da se poradi na tome i kada su u pitanju konkursi Grada Novog Sada i ostalih lokalnih samouprava, naravno da treba uvažiti sva mišljenja pogotovo nevladinog sektora”, rekao je Dragan Srećkov iz Komisije za istraživačke i edukativne delatnosti.

Ovom prilikom Rožić je najavio da će uskoro biti održano još foruma na kojima će, između ostalog, tema biti i infrastrukturni projekti kroz realizaciju projekta “Novi Sad 2021”, sa akcentom na Kinesku četvrt, gde će opet struka moći da kaže svoje mišljenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.