Forum o regionalnom razvoju APV

VIDEO K9: U Vrdniku je danas drugi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine, na kojem se razgovaralo o novim mogućnostima i modelima održivog regionalnog razvoja.

0
34

Skupovi poput ovog u Vrdniku su važni jer Vojvodina ima izražena manje razvijena područja te da je značajno razmeniti iskustva i konkretna znanja u cilju smanjenja regionalnih razlika, rekao je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji je danas otvorio drugi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine.

„Iako je Vojvodina razvijeniji deo naše zemlje, postoji nesklad između razvijenih i manje razvijenih područja i to je jedan od ključnih izazova u ovoj oblasti koji zahteva zajednički rad Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, razvojnih agencija i partnera iz EU, kako bi se došlo do mehanizama koji bi pomogli bržem razvoju manje razvijenih sredina“, izjavio je Mirović.

Kako je naveo, analiza jednog od najvažnijih ekonomskih parametara razvijenosti pokazuje da Južnobački okrug u bruto društvenom proizvodu Vojvodine učestvuje sa 45 procenata, a Zapadnobački i Severnobanatski zajedno sa nešto više od 10 procenata. Naglasio je i da je jedan od najvećih problema demografsko pitanje, jer u pojedinim krajevima pokrajine postoji veliki odliv ljudi iz manjih u veće sredine.

„Ljude u manje razvijenim mestima treba motivisati da ostanu u svojim sredinama kako opštim investicijama tako i kvalitetnijim radom svih institucija poput škola i bolnica, i to je nešto sa čime se u narednom periodu morati snažnije suočiti“, naveo je Mirović.

U fokusu rada Foruma, koji je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, nalaze se tri teme, institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine. Forum o regionalnom razvoju organizovao je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine, Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat, uz podršku Pokrajinske vlade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.