Formiran Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Vlada Srbije formirala je danas Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

0
44

Jedan od zadataka biće da organizuje mobilne timove za vršnjačko nasilje između centra za socijalni rad, obrazovnih i zdravstvenih ustanova i policije, koje će hitno reagovati kada se dogodi takva vrsta nasilja.

Savetom će rukovoditi premijerka Ana Brnabić, dok će njena zamenica biti ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, navodi se u saopštenju vlade.

Savet čine i ministri unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, informisanja i telekomunikacija, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministar turizma i omladine, predstavnik ministarstva prosvete, Unicefa, udruženja “Mame su zakon” i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Vlada je na današnjoj sednici donela i odluku o obrazovanju Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, čiji je zadatak da pripremi predlog programa podrške u tim oblastima, sa akcentom na uspostavljanje multisektorske saradnje.

Ta saradnja bi obuhvatila obrazovne i zdravstvene ustanove i druge organizacije i društvene zajednice koje se bave ili imaju uticaja na mentalno zdravlje te populacije.

Ti programi, kako se dodaje u saopštenju, zahtevaju pristup na više nivoa sa različitim platformama kao što su digitalni mediji, zdravstvene ili socijalne ustanove, škole ili druge zajednice, kao i različite strategije pristupa i komunikacije sa adolescenatima.

Iz vlade navode da je prevashodni cilj tih programa da ojačaju kapacitet pojedinca da reguliše emocije, poboljšaju alternative rizičnom ponašanju, izgrade otpornost za upravljanje teškim situacijama i nevoljama i promovišu društveno okruženje u kojima se adolescent oceća sigurno i zaštićeno.

Članovi vlade usvojili su i odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost dece na internetu koja će u narednih mesec dana razmotri uvođenje mera zabrane pristupa sajtovima poput “DarkNet-a” i sličnih, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje i vladi predloži odgovarajuća rešenja.

Radnu grupu činiće predstavnici kabineta premijerke Brnabić, ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, informisanja i telekomunikacija, prosvete, zatim suda, Javnog tužilaštva, Bezbednosno-informativne agencije i civilnog društva.

Vlada je danas usvojila i zaključak kojim se preporučuje gašenje kotlarnica kapaciteta ispod 50 megavati, koje kao energent koriste ugalj, mazut ili ulje za loženje, a za koje postoje tehničke mogućnosti za priključenje na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Za priključenje je ostavljen rok od 24 meseca od dana donošenja zaključka, a definisan je u odnosu na vreme koje je potrebno za pripremu projektno-tekničke dokumentacije, dobijanje dozvola i izvođenje radova, s obzirom da te kotlarnice na godišnjem nivou znatno doprinose ukupnoj emisiji PM 2.5 i PM 10 suspendovanih čestica.

Na sednici je usvojena izmenjena odluka o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept, čime se stvaraju uslovi da se na tržište Srbije puste u promet 63 nova leka za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala dozvolu.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.