Formira se srpski FBI?

VIDEO K9: Novi nacrt zakona o službama bezbednosti između ostalog predviđa osnivanje republičkog istražnog biroa, koji bi funkcionisao poput američkog FBI.

634

Predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović najavio je da će najdalje za petnaestak dana premijeru, nadležnim službama i stručnoj javnosti proslediti inicijativu za donošenje novog zakona o službama bezbednosti, a prema tom predlogu postojale bi tri službe koje bi bile bi vezane za Biro za koordinaciju, ali drugačije uređen.

Momir Stojanović, koji je nekadašnji direktor Vojno bezbednosne agencije kaže da će ova incijativa sadržati i predlog nove organizacije obaveštajno- bezbednosnog sistema, a ukoliko stručna javnost, premijer i nadležna ministarstva ocene da je predlog prihvatljiv, novi zakon bi naravno pisalo resorno ministarstvo. Obaveštajno-bezbednosni sistem po ovom predlogu trebalo bi koncipirati na stubu tri službe.

“Trebalo bi da postoji jedinstvena obaveštajna služba Srbije koja bi objedinjavala obaveštajnu komponentu BIA i VOA i koja bi imala svoje odeljenje pri Ministarstvu odbrane. Posebno odeljenje pri ovom ministarstvu imala bi i jedinstvena kontraobaveštajna služba i ona bi bila formirana iz kontraobaveštajnih komponenti BIA i VBA.”

Predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović dodaje da je za uvođenje reda u srpski sektor bezbednosti potrebno objediniti postojeće bezbednosno-obaveštajne službe i formirati republički istražni biro po uzoru na američki Federalni istražni biro, i bio bi, uz dodatno kadrovsko ojačanje, sastavljen od SBPOK, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je sad pri MUP.

Taj biro bavio bi se organizovanim kriminalom, sajber špijunažom, ratnim zločinima, ekonomskom špijunažom i imao bi jedinstveni monitoring centar koji bi bio servis za primenu posebnih mera za tajno prikupljanje podataka, a bio bi pod ingerencijom Ministarstva pravde.

Sve tri službe bile bi vezane za Biro za koordinaciju službi bezbednosti, ali je potrebno drugačije urediti i taj Biro, koji bi bi imao šefa u rangu ministra i pod njim bi bile sve tri službe koje bi bile formirane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.