Fondovi EU: Uskoro nove mogućnosti za privrednike

VIDEO K9: Societe generale banka organizovala je u Novom Sadu sastanak stručnjaka za makroekonomsku oblast, kao i za oblast evropskih integracija. Cilj sastanka je da se privrednicima omogući lakši pristup fondovima Evropske unije.

1260

Važnost evropskih integracija za privredu Srbije, kao i makroekonomski trendovi u zemlji i okruženju, kao i njihov uticaj i mogućnosti za razvoj poslovnog ambijenta, bili su tema sastanka tima analitičara, stručnjaka i privrednika.

Jedna od glavnih tema sastanka bilo je zaokruživanje ideje u procesu izrade projekta u cilju informisanosti naših privrednika o dostupnim evropskim fondovima.

“Hteli smo da demistifikujemo celu priču, da objasnimo našim klijentima šta je sve potrebno od osnovne ideje, pa do same realizacije. Koji su to koraci, šta sve treba da se uradi, u kom momentu treba da se obrati, da li treba da se angažuju neki dodatni konsultanti i to je neka naša primarna ideja”, rekao je Predrag Tošić iz Odeljenja za rad sa malim privrednim subjektima Societe generale.

Banka je tu, dodaje Tošić, da dodatno kratkoročno finansijski podrži klijente. Sam projekat biće realizovan u narednih devet meseci. Na probleme mladih privrednika osvrnuo se i Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe generale Srbija, koji je istakao da mladi privrednici, pre svega, moraju biti dobro informisani.

“Neretko se dešava da mladi privrednici nemaju ni dovoljno informacija gde mogu da podignu kredit, gde mogu da koriste Fond Evropske unije. Znači, moraju što više da uđu u sistem toga, ne samo da se informišu, već i da iskoriste tu informaciju u funkciji svog potencijalnog biznisa”, naveo je Pitić.

Kada je reč o makroekonomskim trendovima naše zemlje u odnosu na okruženje, pokazatelji su veoma slični, istakli su na skupu. Razlika je samo u stopama rasta.

“Neki imaju malo veće stope rasta od Srbije, druge manje. Međutim, podaci pokazuju da je privreda Srbije krenula putem oporavka. Sporo, doduše, i iz jako velikog minusa, koji s manjim prekidima traje od 2008. godine. Ali stepen zaduženosti i investiranja u privredu je vrlo sličan kao i u ostalim zemljama u susedstvu, znači da tu nismo izuzetak”, istakla je Gordana Lazarević, konsultant i ekspert za EU integracije.

Ona smatra da je upravo korišćenje predpristupnih fondova jedan od načina pokretanja privrede, što je od velikog značaja za našu zemlju u okolnostima u kojima se nalazi. Ova sredstva su bespovratna i važno je iskoristiti ih, dodaje Lazarević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.