Fondacija “Tijana Jurić” traži doživotnu kaznu za ubice dece

VIDEO K9: Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika. Ono što zahtevaju jeste propisivanje kazne doživotnog zatvora za krivično delo teško ubistvo za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnih žena.

0
489

Fondacija “Tijana Jurić” pokrenula je inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora. Sadašnji zakon predviđa kaznu za teška ubistva od 10 do 40 godina.

Igor Jurić, otac tragično nastradale Tijane, rekao je da dosadašnja kaznena politika nije urodila polodom, da su zločini nad decom poslednjih godina u porastu, te zbog toga nešto hitno mora da se menja.

“Ovo je naš predlog. Mi ne možemo sada da utičemo na to da li će se ti ljudi, da li će uticati na njih i ova kazna, ali ono što možemo sigurno da uradimo jeste da ih odstranimo zauvek sa ulice, jer 90% njih koji učine tako brutalne zločine su povratnici i upravo zbog toga želimo da ih eliminišemo i da više nikada ne mogu da ponove tako nešto”, naveo je Jurić.

Pored doživotne kazne, izmene bi se odnosile i na uslovni otpust. Jurić smatra da za takve zločince ne sme da postoji uslovni otpust i druga šansa, jer kada jednom ubiju dete, moraju biti svesni da popravnog nema.

Predlog za izmenu Krivičnog zakonika predat je predsednici Skupštine Skupštine Srbije, Maji Gojković. Jurić izražava nadu da će predlog ući u skupštinsku proceduru, a ukoliko se to ipak ne desi, pokrenuće građansku inicijativu.

“Fondacija Tijana Jurić je napravila već logistiku. 15. septembra, kada bude konferencija u Subotici, druga konferencija o bezbednosti dece, mi ćemo izneti tačan datum prikupljanja potpisa. Znači da dođemo do skupštinske procedure građanskom inicijativom, što je takođe zakonsko pravo svakog građanina naše zemlje, pa tako i mene kao čoveka koji je osnovao Fondaciju. Cilj Fondacije nije 30.000, koliko bi, siguran sam, prikupio samo da prikupljamo potpise u Novom Sadu. Upravo zbog toga samo napravili logistiku da u 20 gradova naše zemlje prikupimo 500.000 potpisa. Ne zbog toga da bi mi sada trošili naše resurse i, uopšte, našu energiju zbog nečega što nije potrebno, nego jednostavno da ukažemo Vladi Republike Srbije koliko je važno i koliko ljudi žele da se ovako jedan važan zakon promeni”, rekao je Jurić.

Jurić je najavio da uskoro sa radom kreće i sajt za nestala lica, te da kroz svoju Fondaciju nastavlja sa radom da doprinesi bezbednosti svih građana naše zemlje, a pogotovo onih najmlađih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.