Fond za nauku – perspektive

VIDEO K9: Nauka je danas svuda u nekoj vrsti krize, a nauka u Srbiji pati i od toga da ne može da bude na pravi način prepoznata. Ovo je, između ostalog, rečeno juče na skupu "Fond za nauku - perspektive" održanom na Novosadskom univerzitetu.

0
305

Naučni skup pod nazivom “Fond za nauku – perspektive”, okupio je juče u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu eminentne stručnjake iz ove oblasti koji su, nakon uvodnih izlaganja, diskutovali, između ostalog, i o pozivima Fonda za nauku u 2022. godini.

Elitizam u nauci je veoma važan jer, kako je istakao Stevan Pilipović predsednik Ogranka SANU, u Novom Sadu u nauci postoji puno radova koji bi se prema svom kvalitetu mogli oceniti kao srednji sloj, dok su vrhunski naučni rezultati koji podižu naučni nivo, deficitarni na univerzitetima. Kada je reč o pozivima u ovoj godini, Pilipović je pomenuo projekat Prizma, čija je izrada u toku i koji će biti nastavak ideje koju su organizovali prošle godine

Prvi deo programa obuhvatio je izlaganja prof. dr Snežane Smederevac, profesorke Filozofskog fakulteta, na
temu Otvorena nauka kao nova naučna realnost, i prof. dr Sergeja Ostojića, profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, na temu Kako do izuzetnosti u nauci? Problemi, trendovi i mogućnosti. Ostojić je govorio i o tome gde je danas nauka u Srbiji u odnosu na neke od najuređenijih zemalja sveta.

Ovaj skup, kako je rečeno, veoma je značajan za nauku u Vojvodini, kao i za Novosadski univerzitet.

Predsednik Ogranka SANU rekao je i da nema osnova za kritike upućene na račun Fonda za nauku Republike Srbije koji, kako je naglasio, radi u potpunosti prema standardima i zahtevima Evropske komisije.

Ovaj naučni skup organizovan je u sadadnji Ogranka SANU i Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.