FON: Predložena javna osuda Siniše Malog zbog spornog doktorata

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, izglasalo meru javne osude.

0
124

Na sednici je predloženo izricanje mere javne osude za sporni doktorat, umesto javne opomene, blaže mere koju je u izveštaju zatražila Etička komisija. U saopštenju FON-a se navodi da se taj izveštaj prosleđuje na “dalje postupanje učesnicima u postupku”.

Televizija N1 prenela je ranije da je za opciju “javne opomene” glasao 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za “pooštrenu meru javne osude” glasala 83 člana.

Pozivajući se navode pojedinih članova Nastavno-naučnog veća, televizija N1 je prenela da samo izglasavanje “javne osude” upućuje na to da je preporuka FON-a da se zbog plagiranja poništi doktorat ministra finansija.

Odluka Nastavno-naučnog veća biće prosleđena Univerzitetu u Beogradu na konačno odlučivanje.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra doneti odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.

U izveštaju Etičke komisije, u koji je CINS imao uvid, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mera javne opomene.

Etička komisija FON-a je na osnovu dostavljenog materijala Stručne komisije, 26. oktobra dostavila članovima Naučno-nastavnog veća FON-a svoj izveštaj sa mišljenjem i predlogom izricanja mere javne opomene “po hitnom postupku”.

Prethodno je u procesu utvrđivanja postojanja povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, arhivi FON-a 23. oktobra izveštaj dostavila Stručna komisija. (N1, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.