Fiskalni savet za restriktivniji budžet

VIDEO K9: Predloženi budžet Srbije za 2021. trebalo je da bude planiran restriktivnije, sa deficitom do dva odsto Bruto društvenog proizvoda, mišljenje je Fiskalnog saveta Srbije.

0
18

Predloženi budžet Srbije za 2021. trebalo je da bude planiran restriktivnije, sa deficitom od dva odsto bruto domaćeg prizvoda, jer lako može da ne bude ostvaren planirani rast BDP-a od šest odsto, s obzirom na velike neizvesnosti koje donosi naredna godina, upozorio je danas Fiskalni savet Srbije.

Vlada je, kako se navodi, predlogom budžeta za 2021. predvidela deficit na republičkom nivou od 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a i neznatno veći deficit na nivou države od oko 180,3 milijarde.

Ukoliko se u 2021. nastave i nepovoljne epidemiološke okolnosti, možda će biti neophodan i novi, manji, paket pomoći privredi koji bi dodatno opteretio javne finansije, smatra Fiskalni savet i dodaje da je, zbog toliko mnogo neizvesnosti, budžet za 2021.

Trebalo opreznije planirati, sa deficitom do dva odsto BDP-a kako su i preporučivali Vladi u novembru 2020. godine.

To se, prema proceni tog nezavisnog tela, moglo postići pre svega zamrzavanjem zarada u javnom sektoru, kao i odlaganjem ili odustajanjem od projekata koji u 2021. nisu hitni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.