Fiskalna konsolidacija glavni izazov za Srbiju

Fiskalna konsolidacija za Srbiju će ostati glavni izazov u 2014. godini, u kojoj se takodje očekuje visok nivo ukupne potrošnje i visok budžetski deficit, navedeno je u prolećnom izdanju Evropske ekonomske prognoze Evropske komisije.

340

Uprkos novom paketu mera za konsolidaciju u 2014. godini, očekuje se da će ukupna potrošnja i budžetski deficit ostati na visokom nivou zbog viših kamata, investicionih rashoda, novih subvencija i socijalnih troškova u vezi sa restrukturiranjem javnih preduzeća, piše u prognozi.

Inflacija niža od planirane takodje će, kako se navodi, negativno uticati na vladine prihode i doprineti rastu fiskalnog pritiska, a fiskalna situacija verovatno će ostati sumorna i u 2015. godini, pošto rast kamata i veliki udeo indiskretnih rashoda utiče ograničavajuće na fleksibilnost rashoda.

U nedostatku drugih mera konsolidacije, očekuje se da će deficit dostići oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda tokom 2014. i 2015. godine, održavajući javni dug na uzlaznoj putanji.Pod pretpostavkom da ne bude promena u ekonomskoj politici, javni dug Srbije će verovatno već tokom 2014. godine premašiti 70 odsto Bruto domaćeg proizvoda, stoji u prognozi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.