Finansiranje RTS i RTV iz budžeta i od takse još dve godine

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraće se u naredne dve godine i iz državnog budžeta i od takse, umesto još godinu dana kako je prvobitno bilo predloženo izmenama zakona.

0
416

Ovo je predviđeno amandmanima na izmene zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koje je podnela poslanica DS Gordana Čomić, a koje je prihvatila vlada, te su postali sastavni deo predloženih zakona.

U jučerašnjoj žustroj skupštinskoj raspravi o izmenama zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis polemisalo se o uređivačkoj politici RTS i opravdanosti plaćanja takse za javni servis.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, odgovarajući na primedbe opozicije, rekao je da ne namerava da brani uređivačku politiku javnog servisa ali i naveo da Srbija ima javni servis ne samo u pogledu forme nego i u pogledu sadržaja.

Gordana Čomić je navela da će, bez obzira šta ona mislila o uređivačkoj politici javnog servisa, braniti pravo da postoje javni servisi.

Većina poslanika opozicije kritikovala je uređivačku politiku RTS, a usprotivili su se i plaćanju takse.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kaže da Dveri neće da plaćaju taksu za “naprednjački javni servis” na kome ne mogu da gostuju predstavnici opozicije, radikali navode da je RTS “antisrpska televizija”, dok je šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović negodovao što opozicija ne gostuje na RTS navodeći da od poslednjih izbora nijednom nije bio na javnom servisu.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić smatra da je Vlada promenila suštinu zakona rešenjem o značajnom delu sredstava iz budžeta za finansiranje javnog servisa čime se, ocenjuje, postavila kao vlasnik javnog servisa.

Dodaje da je zato takva uređivačka politika informativnog programa RTS na čijim programima, kaže, nema predstavnika opozicije.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je loša odluka sto je prihvaćen amandman DS jer, kaže, podržava politikanstvo i održava loše stanje.

“Ako hoćemo da imamo dobar nacionalni servis to košta”, poručio je Jovanović i naveo da je televizijska taksa 300 dinara umesto 150 dinara, RTS bi finansirali građani i onda bi mi imali pravo da postavimo neka pitanja koja se ovde postavljaju.

Ministar Vukosavljević je rekao da je Jovanović u pravu kada kaže da bi bilo dobro da građani finansiraju rad javnog servisa, ali i da ne mogu građani da budu opterećeni plaćanjem 350 dinara takse kako se javni servis ne bi finansirao iz budžeta, te da je vlada predložila kompromisno rešenje kroz izmene zakona.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović poručio je da je prethodna vladajuća većina imala 12 godina da uredi finansiranje javnog servisa.

“Da li se meni dopada informativni program RTS? Mislim da je on jako loš, ali to je zahvaljući vašim kadrovima koji su i dalje zadržani tamo i niko ih nije pipnuo, za razliku od vas koji ste metlom počistili apsolutno svakog kada ste došli na RTS”, poručio je Đukanović.

Tokom rasprave, predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je nekoliko opomena poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću, a potom mu i oduzela reč jer joj je, kaže, rekao, “idi, leči se”.

Izmenama Zakona o javnim medijskim servisima predviđeno je i da se javni medijski servisi u 2017. godini finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta, a izmenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, predviđa se da će i naredne godine biti naplaćivana taksa od 150 dinara.

Poslanici razmatraju ukupno oko 1.400 amandmana podnetih na više predloženih zakona.

Skupština trenutno razmatra amandmane na izmene Zakona o uređenju sudova, koje je podneo poslanik SNS Aleksandar Martinović.

Poslanici o partijskom zapošljavanju

Raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru u Skupštini Srbije je obeležila polemika o partijskom zapošljavanju u javnom sektoru i zašto još nije sprovedena najavljena reforma tog sistema.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave koja je tokom rasprave branila zakona rekla je da u Srbiji ima 478.683 državnih službenika i da je taj broj u poslednje dve godine smanjen za 23.600 ljudi, što na lokalu, što u državnoj upravi.

Ona je rekla da je od decembra 2014. godine na neodređeno primljeno 8.146 osoba, a na određeno 453.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je zbog navoda opozicije o partijskom zapošljavanju pitala koliko je zaposleno u Skupštini i Vladi Vojvodine od 2000. do 2016. Godine.

“Neću da udaram nisko i da tražim da se tačno kažu imena tih ljudi i da vidimo da li su se oni bavili politikom, kojoj tačno stranci pripadaju. Iako ja znam odgovore, dve partije plus jedna, sve je jasno”, rekla je Gojković.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je zakon o platama duboko pogrešan kao i način na koji je postignuta ušteda u javnom sektoru jer se smanjuju plate da bi partijski kadrovi ostali na određenim mestima.

“Tu su ugurani partijski paraziti i kadrovi sa kupljenim diplomama. To je ono što nas košta. Mi nemamo viška lekara, nemamo viška nastavnika, medicinskih sestra ni radnika u komunalnim preduzećima koji zaista rade na terenu mi imamo višaka kancelarijskih partijskih kadrova koji ne rade ništa, a dobijaju platu”, kazao je Radulović.

On je rekao da to treba prekinuti i uraditi sistematizaciju radnih mesta, uvesti merila radnog učinka i neki elementarni red kako bi se videlo ko gde radi i na kojim poslovima.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je rekao da SNS nije bilo dovoljno ni pet godina da uredi ne samo platne razrede, nego uopšte sistem plata u javnom sektoru i dodao da je potrebna analiza o tome ko je sve zaposlen i na kojim radnim mestima u državnim upravam i lokalnim samoupravama.

“Dok nema te analize jasno je da vi želite da zadržite stranački parazitski sistem i da dalje zapošljavate naprednjake po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima uprkos zabrani zapošljavanja”, naveo je Obradović.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da se izmenama tog zakona plata spremačice u domu zdravlja izjednačava sa platom spremačice u školi, a plata spremačice u javnom preduzeću je ista kao plata direktora u školi.

“Vi samo pravite nepravdu i uništavate mogućnosti da bilo kada ta nepravda bude razrešena”, rekla je Jerkov.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta takođe se osvrnula na platne razrede navodeći da je to problem koji se rešave godinama naročito u kampanji, ali ne i u relanom životu.

Poslanici su razmotrili sve amandmane na taj predlog zakona i prešli na razmatranje amandmana na izmene zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Tri opomene za Živkovića za manje od jednog minuta

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović večeras je, za manje od jednog minuta, izrekla tri opomene poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću koji je traži reč kako bi replicirao ministru energetike Aleksandru Antiću.

Predsednica parlamenta nije dozvolila Živkoviću da odgovori Antiću, koji je ga je prethodno pomenuo, a potom je poslaniku Nove stranke, koji je insistirao na tome, izrekla dve opomene.

Živković je iz skupštinskih klupa nastavio da insistira na replici, ali je, umesto toga, od Gojkoviće dobio i treću opomenu.

“O čemu pričate… baš me briga, evo još jedna opomena”, rekla je Gojkovićeva, izričući i treču opomenu Živkoviću koji je potom napustio skupštinsku salu.

Tokom raasprave o amandmanima na izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, Antić je prethodno rekao da mu je drago što je u stavovima Srpske radikalne stranke primetio velike sličnosti i u stavovima Živkovića.

Antić je napomenuo i da je, poput aktuelne ideje SRS-a, i “Živković imao genijalnu ideju o neplaćanju struje” tokom devedesetih godina prošlog veka, koja je, kako je naveo, nanela velike štete građanima.

Prethodno je poslanica SRS-a Vjerica Radeta pitala Antića kako može da se preti građanima koji ne plate taksu za RTS koja je iskazana na računu za struju da će mu biti isključena električna energija.

Antić je odbacio te stavove, istakavši da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku, a da deo opozicije isključivo iz političkih i marketinških razloga kritikuje odluke vlade.

Živković je tokom devedesetih godina prošlog veka, u vreme vlasti Slobodana Miloševića, pozivao građane Niša, čiji je bio gradonačelnik, da ne plaćaju struju.

Poslanici su danas počeli raspravu o amandmanima na više predloženih zakona na koje je ukupno podneto oko 1.400 amandmana.

Toko večeri najviše polemike bilo je o amandmanima na izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uređivanju načina naplate takse za javni servis

Potvrđeno nekoliko sporazuma

Skupština Srbije potvrdila je Ugovor o oko 198 miliona dolara zajma sa kineskom Export-Import bankom za izgradnju autoputa, deonice Surčin-Obrenovac. Taj ugovor potpisan je 5. novembra ove godine.

Kredit je uzet po kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje.

Period dospeća kreditnih sredstava je 240 meseci, od toga period počeka je 60 meseci, a period otplate 180 meseci.

Roba, tehnologije i usluge koje se nabavljaju iz kreditnih sredstava biće kupljene pretežno u Kini, u skladu sa Komercijalnim ugovorom.

Skupština Srbije potvrdila je i dva sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i potvrđivanju, za dodatno finansiranje Koridora 10 i za razvoj i restrukturiranje državnih preduzeća.

Potvrđen je Sporazum o 35 miliona evra zajma za dodatno finansiranje za Projekat autoput Koridor 10 između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu, kao i Sporazum o 89,8 miliona evra zajma, za Drugi programski zajam za razvoj i restrukturiranje državnih preduzeća između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.