Finansiranje fantomskih medija koji ne ostvaruju javni interes u informisanju u Novom Sadu

Mediji koji afirmativno i nekritički izveštavaju o radu gradskih vlasti redovno dobijaju sredstva na gradskim medijskim konkursima. Sporna je i kompetentnost medijskih udruženja čiji su predstavnici redovni članovi konkursnih komisija koje upravo i donose problematične odluke o njihovom finansiranju.

0
257

Ovo je naravno bio slučaj i na ovogodišnjem konkursu Grada Novog Sada iz juna 2018. godine. Paradoksalno je i to da javnosti nepoznate reklamne i slične agencije za projekte dobijaju daleko veća sredstva nego najskuplji projekti odobreni na konkursima Ministarstva.

Ovakvo favorizovanje nepoznatih i tek osnovanih firmi budi sumnju da se novcem građana Novog Sada, podmiruju, na skriven način povezani, privatni a ne javni interesi, dok je izigran smisao projektnog sufinansiranja.

I ove godine je na novosadskom gradskom konkursu najveći deo novca podeljen medijima
neskriveno bliskim vlasti, nepoznatim konsultantskim i PR kućama, ali i tek osnovanim firmama. Jedan od ozbiljnih nedostataka na ovom konkursu svakako je to da umesto programski zaokruženih medijskih projekata o životnim temama uglavnom su podržane redovna produkcija medija, što nije cilj projektnog sufinansiranja medija. Pa je tako prioritet dat servisnim informacijama u odnosu na teme poput problema starih, planiranja javnih i
zelenih površina, društvenoj isključenosti ranjivih grupa i sl.

Kao i u slučaju 15 drugih lokalnih samouprava odluke su donosili isti članovi konkursnih komisija koji dolaze iz istih, spornih, nereprezentativnih medijskih udruženja. Slučaj „Brif media neta“ iz Novog Sada možda i najbolje ilustruje stepen politizovanosti i netransparentnosti ovog procesa.

Naime, na čak osam medijskih konkursa u toku prošle 2017. godine, preduzeće „Brif media net&quot” iz Novog Sada inkasiralo je preko 12 miliona dinara, a novac je dobilo na konkursima u sedam opština južno-bačkog okruga. Komisija u Novom Sadu bila je široke ruke te je projektima ove kuće pripalo 3,5 miliona za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. I letimičnim pogledom na sadržaje sa brif.rs portala više je nego evidentno da ovaj portal ima široko rasprostranjenu praksu preuzimanja informacija iz drugih medija. Ako na ovo dodamo i 6 miliona dinara opredeljenih obeležavanju 100 godina od ulaska srpske vojske u Novi Sad Novosadskoj televiziji, zaista ostaje nejasno šta je to što građani Novog Sada zapravo finansiraju i da li se uopšte ostvaruje javni interes u informisanju.

Mreža medija i udruženja južno-bačkog okruga


“This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedomand Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Associationof BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.