Filozofija za decu: agresija i netolerancija

VIDEO K9: Radionice iz filozofijeobuhvatile su i teme agresivnosti i netolerantnosti. Deca su učila kako da prepoznaju agresiju kod sebe i drugih, šta je to tolerancija i zašto treba poštovati sebe i druge.

603

Prema rečima stručnjaka agresija u našem društvu obuhvata sve češće adolescentsku populaciju, ali i one mlađe. Deca tokom odrastanja usvajaju model ponašanja odraslih iz njihovog okruženja, pa tako i agresivno ponašanje. Današnji stil života veoma je brz, usled čega se stvara navika da sve dobijemo odmah, što značajno utiče na smanjenje tolerancije i porast agresivnosti. Ova tema obrađena je i u okviru Dečjeg leta.

“Tema ove radionice je naravno agresivnost gde ćemo na jedan direktan način upoznati decu sa samim pojmom agresivnosti, kako se ona ispoljava, koje su to metode, kako možemo najbolje sprečiti agresiju i šta možemo uraditi kada se nađemo u nekoj situaciji koja nam preti od strane nekog agresora, objašnjava Daliborka Vukasović, profesor filozofije.

Vukasović navodi i to da je agresija prisutna već u vrtićima. Bilo da je u pitanju fizička, emocionalna, verbalna ili u poslednje vreme prisutna sajber agresivnost, deca često nisu sigurna na koji način da odgovore, pa postaju žrtve agresora u vršnjačkim grupama.

“Ne postoji pravi način da se odgovori na agresivnost. Uglavnom deca prijavljuju starijima, da li su to učitelji, rodeitelji. Neki pokušavaju da ignorišu. Međutim, ono što je specifično kod agresije, na primer kod maltretiranja u školi, je da se ona ponavlja, ona je konstantna. Svakom se dogodi zadirkivanje i ismevanje, ali kada je ta agresivnost konstantna, to je onda problem. Neki prijavljuju roditeljima i nastavnicima, a neki ne prijavljuju jer se boje da će posledice biti još teže”, kaže Marjana Milunović, profesor filozofije.

Kako Milunović kaže, ove edukativne radionice iz filozofije za decu daju im mogućnost da ispričaju svoje probleme, kažu načine na koje su ih rešili i da li su, i da pokušaju jedni drugima da pomognu. Cilj jeste da deca nauče razliku između agresije i tolerancije, da nauče da prepoznaju agresivno ponašanje i da ga obavezno prijave nastavnicima ili roditeljima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.