Festival u čast Rudolfa Bručija

VIDEO K9: Kompozitor Rudolf Bruči ostavio je dubok trag na novosadskoj muzičkoj sceni, te se, povodom stogodišnjice njegovog rođenja, u gradu organizuje Festival Rudolf Bruči.

0
579

Rudolf Bruči rođen je 30. marta 1917. godine. u Zagrebu. Zaslužan je za uspon Akademije umetnosti u Novom Sadu, čiji je bio prvi dekan.

Kao muzički stvaralac, osnovao je Muzički centar Vojvodine, učestvovao je u osnivanju nove zgrade opere, kao i osnivanju filharmonije i Srednje muzičke škole “Isidor Bajić”.

“Moram da priznam da mi je veliko zadovoljstvo i čast što mogu nekoliko rečenica da kažem o radu Rudolfa Bručija i o njegovom značaju koji je ostavio za ne samo grad Novi Sad, nego i za Vojvodinu, Srbiju, Jugoslaviju. Mislim da je, isto tako, on mnogo poznatiji u inostranstvu nego kod nas, jer je to kompozitor koji je svoj život posvetio muzičkom stvaralaštvu, sa jedne strane, a sa druge strane je imao dovoljno energije i snage da se bavi operativnim svakodnevnim stvarima u interesu kulture, pre svega u interesu muzičke kulture. Hteo sam samo podsetiti na njegov angažman oko otvaranja nove zgrade Srpskog narodnog pozorišta”, rekao je Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu.

Obeležavanje 100. godišnjice Bručijevog rođenja počeće u četvrtak 30. marta, na dan njegovog rođenja, koncertom koji će Vojvođanski simfonijski orkestar prirediti u novosadskoj Sinagogi.

“Nama je pripala posebna čast da baš za rođendan velikog maestra odsviramo koncert i da praktično otvorimo festival, što se muzičke strane tiče. Mi ćemo izvesti njegova najpoznatija dela i to ćemo početi sa Simfonijom Lestom, za koju je dobio prestižnu nagradu kraljice Elizabete, zatim ćemo odsvirati Drugi koncert za trombon koji će izvesti jedan od najboljih trombonista sveta Đerđ Đivičar iz Mađarske i posle pauze čemo iozvesti 3. Simfoniju”, rekao je Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Festival će trajati tokom marta, aprila i maja, tokom kojih će biti izvođeni koncerti i predstave. Povodom 28. marta, Dana SNP-a, Rudolfu Bručiju će posthumno biti dodeljeno najviše priznanje SNP-a – Zlatna medalja „Jovan Đorđević“. Medalju će primiti Bručijev sin, Rudolf Bruči mlađi, koji je izjavio da mu je veoma drago što se uopšte prihvatilo ovako ozbiljnog posla, a posebno što će i to biti deo predstavljanja Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.