Festival prava deteta

VIDEO K9: Trideset godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta Pokrajinski ombudsman obeležava Festivalom prava deteta koji će pomoći u animiranju građana i institucija u zajedničkom aktivnostima na zaštiti i unapređenju dečjih prava. Ovo je u emisiji Otvoreni ekran rekao Milan Dakić, zamenik Pokrajinskog zaštitnika građana za prava deteta.

231

Konvencija o pravim adeteta, kao najznačajniji dokument u oblasti zaštite prava deteta, usvojena je 20. novembra 1989. godine.

Tim povodom je na inicijativu Pokrajinskog zaštitnika građana organizovan Festival prava deteta koji je počeo 20. oktobra i trajaće do 20. ovog meseca.

“Ovo je još jedan put, kao i sve aktivnosti koje smo mi već započeli, jer 20. novembra je počeo taj festival i takođe nam pomažu naše kolege lokalni ombudsmani iz gradova i opština u Vojvodini. Naša koleginica iz Sombora je već 20. počela obilazak svih škola koje pripadaju somborskoj opštini, osnovnih i srednjih, gde će sa đacima razgovarati o konceptu prava deteta”, rekao je Dakić.

O kršenjima prava deteta i o tome kako se ona ostvaruju i štite treba govoriti, kako ustanovljena prava ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, rekao je zamenik Pokrajinskog zaštitnika građana za prava deteta.

“Taj jedan sveobuhvatni pristup svih aktera koji su uključeni, neposredno ili posredno, u rad sa decom i za decu, da se svi uključimo u tu priču i zajedno prikažemo i naša dostignuća i neke naše greške i povrede, ali da budemo u svemu tome zajedno”, istakao je Dakić.

Festival prava deteta je, prema mišljenju ombudsmana, pravi način da se čitavo društvo uključi u priču o prepoznavanju kršenja dečjih prava i načinima na koje se ona štite i unapređuju.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.