Festival lampiona u Novom Sadu

VIDEO K9: Festival lampiona održan je i u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Ovaj festival posvećen je Kineskoj novoj godini, a tradicionalno se obeležava ukrašavanjem ulica, trgova i domova crvenim lampionima.

0
1038

Festival lampiona je neizostavni deo proslave Kineske nove godine koja je ove godine dočekana 28. januara, a 15 dana od dočeka tradicionalno se organizuje ovaj festival koji ujedno označava i završetak proslave.

“To je jedan mnogo lep praznik koji se uglavnom obeležava uveče, pošto preko dana uglavnom svi rade. Ulice su okićene lampionima, lampioni se puštaju da lete, vrlo često je običaj da ih puštaju niz reku, tako da je baš lepo izaći i uživati u tim prizorima”, rekla je Nataša Pešić, sinolog na Filozofskom fakultetu.

Lampioni počinju da se pale u sumrak, kada se polazi u šetnju koja, po verovanju Kineza, toga dana donosi sreću. Običaj je i da se tog dana rešavaju zagonetke ispisane na fenjerima, kao i da se uživa u ukusnim kuglicama od pirinčanog brašna.

“Mi smo Festival lampiona, ustvari, samo obeležavanje Kineske nove godine, počeli baš 28. januara, kada smo na Konfucijevom institutu imali svečano pravljenje đaoca, to su knedle koje se jedu za Kinesku novu godinu, kao i ispisivanjem novogodišnjih kupleta, a završili smo danas sa izložbom fotografija moderne i tradicionalne Kine i predavanjem upravo o ovom prazniku”, navela je Pešić.

Lampioni jesu simbol Kineske nove godine, kaže Pešić, dodajući da oni odražavaju sreću.

“Kad ih upalite, oni osvetljavaju, čine nešto lepo, nešto pozitivno, tako da, svakako, čovek se lepo oseća kada je okružen svetlom i lepim lampionima”, kazala je Pešić.

Kineska nova godina je najveseliji praznik u Kini, kaže Pešić, objašnjavajući da i Kinezi mere vreme prema dva kalendara – Gregorijanskom i Lunarno-solarnom, prema kome Nova godina pada 28. januara po gregorijanskom kalendaru.

Ove godine Filozofski fakultet je organizovao festival lampiona u saradnji sa Konfucijevim institutom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.