FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJAČKOJ BANJI

718

37. Festival filmskog scenarija održava se u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta. U konkurenciji je 11 igranih ostvarenja. 

Posle prošlogodišnjih organizaciono-finansijskih turbulencija, pa i nedoumica koje su nagoveštavale čak i gašenje jedne već afirmisane filmske manifestacije, u Vrnjačkoj Banji se i ove godine, od 13. do 17. avgusta, održava tradicionalni – 37. festival filmskog scenarija.

I, za razliku od ranijih godina kada je od ionako skromne srpske filmske produkcije pravljena selekcija filmova za festival, ove godine i vrnjačka publika i stručni žiri imaju priliku da tokom pet festivalskih dana – od 13. od 17. avgusta, vide svih 12 filmova snimljenih u Srbiji između dva festivala, od kojih će 11 biti prikazano u takmičarskom programu i – samo jedan film van konkurencije.

– Iako je ovogodišnja produkcija nešto veća nego prethodnih godina, ali i znatno manja nego pre nekoliko decenija, kada smo pravili i po tridesetak filmova, odlučili smo se da u takmičarski program uvrstimo sve filmove snimljene između dva festivala jer je, pri maloj produkciji, selekcija gotovo besmislena. Ko je taj mudrac koji će unapred, bez čitanja i gledanja da proceni da li neki filmski scenario valja ili ne? Zato smo se odlučili za svih 12 filmova, ali je Goran Paskaljević bio izričit da se njegov film prikaže van konkurencije, pa tako i takmičarski program obuhvata 11 filmova – objašnjava Dragoljub Vojnov, umetnički direktor ovogodišnjeg vrnjačkog festivala filmskog scernarija.

Tako će, tokom pet festivalskih dana, u takmičarskoj konkurenciji, publika i stručni žiri – reditelj Želimir Žilnik, filmski kritičar Borislav Anđelić, i dramski pisac, glumac i reditelj Milan Jelić – moći da vide i (pr)ocene filmove „Odumiranje“, „Falsifikator“, „Ljuljaška“, „Mamaroš„, „Gde je Nađa“, „Ljubav dolazi kasnije“, „Vir“, „S/Kidanje“, „Država“, „Krugovi“ i „Artiljero“.

Izvan takmičarske konkurencije biće prikazan i film „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića a, u okviru programa „Preko plota“, takođe izvan festivalske konkurencije, publika će moći da vidi i hrvatski film „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Šmita i Ive Balenovića.

Festival se završava 17. avgusta svečanom dodelom festivalskih nagrada u Amfiteatru vrnjačke letnje pozornice koji nosi ime Danila Bate Stojkovića, velikana srpskog glumišta, pišu “Večernje novosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.