Festival evropskog filma u Novom Sadu

VIDEO K9: U ponedeljak u Novom Sadu počinje 8. po redu Festival evropskog filma.

179

Festival evropskog filma, koji 8. jula počinje na Brod teatru, deo je kampanje EuzaTEBE čiji je cilj da građanima približi Evropsku uniju.

Festival će i ove godine doneti najnovija evropska filmska ostavrenja, koje građani Srbije nemaju prilike da pogledaju u bioskopima i koji predstavljaju neistraženo područje kinematografije za domaće gledaoce.

“Festival evropskog filma počinje u ponedeljak, 8. jula, u 21 sat na Brod teatru i od tada, pa narednih 6 dana, svako veče Novosađani će imati prilike da pogledaju po jedan film iz evropske produkcije. Kao i svih prethodnih godina, ovo je putujući festival i biće u nekoliko gradova širom Srbije. Ovo je još jedna od kampanja delegacije Evropske unije koja putem kulture želi da približi evropske vrednosti našoj domaćoj publici, i mislim da je zanimljivo za svakog ko dođe jer će imati prilike da vide filmove koji inače nisu u fokusu mejnstirm medija”, naglasila je Duška Latas iz EU info kutka.

Svi ulazi na projekcije su, kako je istakla, besplatni, a činjenica da se Festival evropskog filma održava već 8. put u Novom Sadu govori i o velikoj potrebi ljudi da pogledaju, pored komercijalnih filmova, i nešto iz evropske regije.

“Ovo su filmovi iz nekih možda malo manjih produkcija, ali je akcenat na tome da su to neki dokumentarni filmovi koje ne viđamo u bioskopima, da su to neki filmovi okrenuti autorskoj umetnosti. Ne bih da svrstavam ciljne grupe, pošto je na ovaj festival prošle godine došla različita grupa ljudi, mislim da film i ne može da se svrsta u neku grupaciju ljudi, to je, kao i svaka umetnost, nešto u čemu uživamo, što nas ispunjava i obogaćuje naš život”, rekla je Latas.

Festival će u ponedeljak uveče svečano biti otvoren španskim filmskim ostvarenjem ,,Ćutanje drugih”. Manifestaciju organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info kutak i Studentski kulturni centar.

Nakon Novog Sada turneja će biti nastavljena u Kragujevcu (Kulturni centar, od 15. do 20. jula), Ćićevcu (Biblioteka, od 23. do 28. jula), Smederevu (Dunavski park, od 1. do 10. avgusta) i Zemunu (Veliki trg, od 18. do 23. avgusta).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.