Femicid u Srbiji – nedovoljne sistemske mere

VIDEO K9: Institucije i dalje ne nalaze način da kontrolišu nasilnike koji imaju zabranu prilaska, a rezultat su visoke brojke femicida u našoj zemlji, kažu članice Grupe "Žene za promene" koje su u sredu protestovale povodom ubistva dve žene u Rakovcu 18. februara.

0
19

Nakon 28 ubistava žena u protekloj godini, dvostruki femicid u Rakovcu 18. februara, učinio je nasilnik koji je imao izrečenu meru zabrane prilaska žrtvama.

Protestom u sredu na Trgu slobode Grupa “Žene za promene” želele su da upute jasnu poruku institucijama i građima da sistem zaštite od porodičnog i partnerskog nasilja u našoj zemlji ima ozbiljne propuste, rekla je Sineta Šmit iz ove grupe.

Parolama sa ovog protesta, poput “stop femicidu”, “ni jedna više”, “bezbednost je moje pravo” i slične, poruke su upućene i građanima da daju svoj doprinos i aktivno učestvuju u sprečavanju nasilja. Pitanje, međutim, da li su ove poruke doprle do onih kojima su upućene.

Neformalnu Grupu “Žene za promene” čine sedamdesetak žena, koje su do sada imale pet akcija, perfomanse i tribinu, kao reakciju na femicide počinjene u našoj zemlji i u Bosni i i Hercegovini, kako bi ukazale na, kako je rekla Rajna Janković iz ove grupe, evidentnu eskalaciju nasilja u svim njegovim oblicima.

Ova grupa apeluje pre svega na sistemske promene, promenu zakona, uvođenje femicida kao posebnog krivičnog dela, obavezan monitoring nasilnika.

Podsetimo, dvostruko ubistvo u nedelju uveče u Rakovcu, kada je B. R. (48) nožem ubio bivšu suprugu D. R. (47) i njenu majku N. Č. (75) početak je crne statistike femicida u Srbiji u ovoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.