Femicid, odraz društvenog miljea

VIDEO K9: Femicid u Srbiji, na žalost, ne jenjava i oko 30 žena godišnje stradaju kao žrtve porodično-partnerskog nasilja, kažu u SOS Ženskom centru Novi Sad.

152

Prema postojećim definicijama, femicid se smatra najekstremnijim vidom nasilja prema žanama i devojčicama, jer je u pitanju ubistvo žene zato što je žena.

Takva ubistva, smatraju stručnjaci, motivisana su nipodaštavanjem, omalovažavanjem, pa i mržnjom prema ženama. Kod dugoročnog partnerskog ili nekog drugog vida nasilja, femicid je njegov krajnji vid. Kod nas je, kako kažu u SOS Ženskom centru Novi Sad, nažalost učestao fenomen. Najčešće žrtve su žene od 35 do 55 godina, ali i starije.

“Jeste. Ja bih mogla da kažem da jeste s obzirom da mi svake godine beležimo najmanje trideset ubijenih žena. Pri tome to su žene koje su ubijene u porodično-partnerskim odnosima. Negde ono što se često ističe da mi ne brojimo ili često ostaju nevidljive recimo žene koje su ubijene, a da nisu u pitanju partnerski odnosi ili porodični odnosi, kao na primer slučaj silovanja ili ubistva starica, na primer, što je bio slučaj prošle ili pretprošle godine. Tako da imamo i taj veći broj žena od onog što je evidentirano”, rekla je Ivana Perić, koordinatorka SOS Ženskog centra Novi Sad

Prema njenim rečima, od zemalja u okruženju Italija takođe ima veliki problem sa femicidom sa više od 40 ubijenih žena godišnje.

“Negde je ta statistika slična. Nemam sad neke precizne informacije, ali mi nekako smatramo da jesmo negde u riziku od, odnosno postoji izrazit procenat nasilja u Evropi, generalno ako se držimo Evrope. Ali, nasilje nad ženama je univerzalni fenomen. Tako da negde je nasilje sad u ekspanziji u zemljama u kojima ponovo jača sad neki konzervativizam i opet se negde uskraćuju ženska prava tako da je to samo odraz tog nekog stanja društva. Čak i u nekim zemljama gde postoje dobre mere ili bolje mere kao u Francuskoj zaštite žena od porodično-partnerskog nasilja i dalje se suočavaju sa velikim brojem ubijenih žena”, izjavila je Perić.

Kompletan društveni milje, kako je kazala, utiče na pojavu femicida i stavljanje žene na drugo mesto.

“Iz tog razloga, samim tim legitimišu se mnoge prakse koje održavaju takav položaj žena. To možemo da vidimo u smislu neravnopravnog položaja žena kada je u pitanju zapošljavanje ili zarađivanja. Kažem i druge neke zemlje imaju problem sa tim. Evo Island je prva zemlja koja je nekkao zakonom odredila da plate moraju biti iste i za žene i za muškarce. Znači, kao što ste spomenuli i ekonomski faktori, kulturni, kulturološki faktori. Onda ta neka istorija vaspitanja. Žena je ta koja je odgovorna za porodicu, za decu, da je na njoj teret te brige da održi. Da je sramota razvesti se. Različite predrasude koje imamo o nasilju, dovoljno nepoznavanje fenomena nasilja, nerazumevanje da će se žena više puta vratiti u nasilan odnos pre nego što donese konačnu odluku da izađe” upozorila je koordinatorka SOS Ženskog centra Novi Sad, Ivana Perić.

Preporuka je, kazala je ona, da se žena uvek obrati za pomoć, čak i ako postoji samo sumnja na nasilje. Vrata njihovog centra su uvek otvorena, a telefon za pomoć je 422 740, od 17 do 21 čas svakog radnog dana, kao i na besplatan broj SOS mreže Vojvodine 0800 10 10 10, radnim danima od 10 do 20 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.