Februarska nagrada Stevanu Divjakoviću

VIDEO K9: Najviše gradsko priznanje, Februarska nagrada za 2021. godinu, dodeljeno je kompozitoru Stevanu Divjakoviću, odlučeno je danas na svečanoj sednici Skupštine grada.

0
33

Predlog odluke o dodeli Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2021. godinu jedina je tačka dnevnog reda današnje svečane sednice Skupštine grada. Sednica je održana u Velikoj sali Pokrajinskog parlamenta zbog epidemioloških mera.

Stevan Divjaković, rođen u Novom Sadu 1953. godine, kompozitor je savremene klasične muzike. Diplomirao je 1979. godine i magistrirao 1995. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, radio je kao profesor i direktor muzičke škole „Isidor Bajić”, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a bio je i profesor i direktor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

1987. godine obnavlja festival „ Novosadske muzičke svečanosti“ u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Divjaković je bio umetnički rukovodilac NOMUS-a, Vojvođanske filharmonije i pijanističkog takmičenja „Dunav“, član saveta i predsednik žirija Natpevavanje „Mokranjčevi dani“, povodom 150 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca.

Njegov opus obuhvata opera, dva baleta, dela za hor, orkestar, vokalno-instrumentalnu muziku, kamernu muziku, solističku i muziku za dramske predstave. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije kompozitor Stevan Divjaković podnelo je Udruženje kompozitora Vojvodine, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Februarska nagrada, pored statue, golubice, podrazumeva i novčani deo od 130 hiljada dinara, a dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, povodom Dana Grada – 1. februara, na dan kada  je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.