FAO: Svetske cene hrane pale u februaru

Širenje korona virusa uticalo je na smanjenje potražnje za nekim proizvodima, a pogodio je i cene mesa. U februaru su najviše potonule cene biljnog ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar.

8

Svetske cene hrane skliznule su u februaru, okončavši četvotomesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje korona virusa uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane, koji meri mesečne promene vrednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mlečne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca prosečno 180,5 poena, što je pad od jedan posto u odnosu na januar, prenosi Reuters.

Ova organizacija je, također, blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini, sa prethodno projektiranih 2,71 milijardu tona.

Prema novoj procjeni, rod će biti za 2,3 posto veći nego 2018. godine, piše Tanjug.

Kada je reč o pšenici, preliminarna prognoza FAO-a za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabeležen lani.

U februaru su najviše potonule cene biljnog ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja. (Al džazira)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.